V nedělním Klubu Rádia Junior to byl teda tanec!

6. říjen 2013

Dozvěděli jsme se, že schopní tanečníci jsou nejenom mezi lidmi, ale i mezi zvířaty.

Kurátor chovu ptáků z pražské zoologické zahrady Antonín Vaidl nám popsal, jak spolu tancují jeřábi. A také proč si samička nedovolí odmítnout samečka, který ji k tanci vyzve. Další zoolog Vít Lukáš nám zase prozradil, že v podstatě všichni pavouci jsou schopní stepaři a rádi se předvádí před samičkami. S těmi, co jsou ale příliš neodbytní, to nekončí úplně dobře.

Ve speciálu „to je tanec“ jsme zavzpomínali i na letní příměstský tábor „Multi Dance Camp“, který vymyslela a za pomoci svých rodičů a kamarádů vedla teprve středoškolačka Sofie Karochová Filippi.

Když se začal na konci 18. století tancovat valčík, vzbudil velký rozruch. To, že se dámy a pánové drželi v těsném objetí, bylo považováno za velmi nemravné. Anna Malinová z taneční skupiny, která se věnuje historickému tanci, nám ale prozradila, že i renesanční tanec měl svou „skandální“ taneční figuru.

A na závěr jsme zavítali na hasičskou stanici. Když totiž zazní pokyn k akci, je to taky „pěkný tanec“. Dozvíte se, jak rychle musí hasiči vyjet k zásahu a jak se dělá z normálního auta kabriolet.

Spustit audio