Ve Stolanech mají oživlý lom. Ukrývá ferratu i kostru dinosaura

11. srpen 2022 09:32

Netypická kamenná stezka nebo oživlý lom. V Národním geoparku Železné hory si neberou volno ani o prázdninách. Pro návštěvníky jsou připravené další atrakce, které spojují historii, geologii i zábavu.

Ve stolanském lomu můžete narazit na kostru dinosaura, ověřit si ostrost zubů pravěkého žraloka nebo objevovat schránky amonitů - předchůdců chobotnic. Nové prvky ale pořád přibývají, teď je to třeba lezecká stěna: „Tahle stěna je asi nejpevnější a nejhezčí v celém lomu, takže jsme ji využili, aby tady vznikla taková miniferrata, čili jištěná lezecká trasa,“ říká Jan Doucek z Národního geoparku Železné hory.

Postupná proměna opuštěného lomu ze skládky na turistický cíl začala před několika lety. A ještě pořád není u konce. „Dochází tady také k modelaci jednoho svahu, který je plný odpadu a nepořádku. Je potřeba to zakrýt, takže teď se to bude osazovat a modelovat,“ plánuje Doucek.

Místo ale oživují i jinak, letos například už lomem zněl bubenický koncert, kterému pomohla zdejší akustika. Novou podobu dostává také stezka kolem prachovického lomu nebo vyhlídky v Srní.

Další novinka je o několik kilometrů dál v centru Seče. Kousek od budovy radnice je dokončená bosonohá stezka, která na devadesáti metrech kopíruje tvar celého geoparku. A nabízí možnost na vlastní kůži zjistit, po čem v něm lidé vlastně chodí.

„Šlapeme na kámen v místech, kde se geograficky +- nachází. Tady konkrétně stojíme u vápence v místech, kde se nacházejí Prachovice a Vápenný Podol, to znamená lokality, kde se vápenec dodnes těží,“ vysvětluje Jan Doucek.

Spustit audio

Související