Vědomosti na háčku: Slovníky a encyklopedie

1. červenec 2016

Ve vysílání Rádia Junior jsme si celý týden povídali na téma Vědomosti na háčku. Na konci června totiž uplynulo 265 let od chvíle, kdy se na světě objevila první encyklopedie. Víte vůbec, co to ta encyklopedie je? A jaké existují slovníky? Poslechněte si pětidílný seriál, který pro rubriku Zapiš si to za uši připravila Jana Rychterová.

Encyklopedie

Encyklopedie je obvykle velká tlustá knížka, ve které můžeme najít odpovědi na spoustu všetečných otázek. Slova jsou tam seřazená podle abecedy (od A do Z) a hezky vysvětlena. Existují encyklopedie hmyzu, nerostů, motocyklů, vesmíru - zkrátka veškerého lidského poznání. Pro děti jsou ale nejlepší dětské encyklopedie, často s barevnými obrázky. Máte nějakou?

Slovník cizích slov

Dospělí někdy používají slova, kterým děti nerozumí. A mnohdy si nerozumějí ani dospělí mezi sebou, i když všichni mluví česky. Naše rodná čeština je totiž plná cizích slov a slovíček. Pokud si nejsme jistí významem, můžeme si vzít na pomoc moudrou knížku - slovník cizích slov. Víte třeba, co znamené slovo workshop?

Etymologický slovník

Etymologie je věda o tom, jak vznikla slova. Odkud pocházejí a jak se vyvíjela. Etymologický slovník může být pěkně tlustá knížka. Jak už to ve slovníku bývá, slova jsou tam seřazená podle abecedy. Ale když se do něj začtete, otevře se vám podivuhodný svět. Jazykovědci tam totiž zapsali všechna slova, která se používají, ale i ta, která se už používají jenom malinko. Ke každému slovu tam najdete vysvětlení, jestli přišlo z jiného jazyka, nebo jak vzniklo.

Tak třeba slovo sýkora. Víte, proč se sýkora jmenuje sýkora? A jak vzniklo slovo tréma?

Slovník synonym

Slovníků je plný svět. Některé slovníky vám řeknou, jak se české slovo řekne v cizím jazyce, třeba v němčině, angličtině, španělštině či vietnamštině. Existuje i slovník, který vám vysvětlí cizí slova, která lidé používají, i když vlastně mluví česky. To je slovník cizích slov. Ale představte si, že existuje i slovník, ve kterém jsou samá česká slova. Ne že by překládal z češtiny do češtiny, ale ke každému slovu tam najdete synonymum, tedy slovo stejného nebo podobného významu. Synonyma jsou například slova kluk/hoch/chlapec nebo holka/dívka/děvče. Napadají vás nějaká další?

Slovník spisovné češtiny

Už jste si někdy všimli, že každý mluví jinak? Paní učitelka mluví při hodině jinak, než mluvíte vy, když hrajete fotbal. Řeč, kterou používají hlasatelé v rozhlase či v televizi, zní taky trochu jinak než ta, kterou uslyšíte třeba někde venku na hřišti. Většinou mezi sebou totiž mluvíme nespisovně. Napadají vás nějaké příklady?

Když chcete vědět, jak se nějaké slovo říká spisovně a jak se správně píše, stačí si ho nalistovat ve Slovníku spisovné češtiny. A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video