Velemyš obrátila studio Rádia Junior naruby!

27. únor 2014

Zvíře s magickým názvem hutia konga mě vždy velmi přitahovalo a zajímalo. Teoreticky jsem věděla, že jde o poměrně velkého hlodavce, kterému se taky říká stromová nutrie. A že je endemitem Kuby, což znamená, že žije výhradně na Kubánských ostrovech.

Lucie Vaňková, chovatelka z Terária Praha, kde rovněž žije exemplář hutie jménem Tim, ovšem zdomácnělý, mě ještě upozornila, že ve studiu budeme muset hlídat kabely, protože Tim, zvaný láskyplně též „velemyš“, byl v minulém životě nejspíš elektrikářem.

Prakticky teď už vím, že hutia je zvíře, které dokáže překvapit. Večer má být už unavené, ale není. Nezajímá se o kabely, zato vypíná email, případně otevírá cizí zprávy.

Chutnají mu mentolové bonbóny a lízátka, přestože jeho potravou má být zelenina a hmyz.

Krade tužky a mou oblíbenou odmítá vrátit.

Bouchá do mikrofonu a vypíná sluchátka.

Převrací koše a cupuje kapesníky.

Je to jediný host Klubu Rádia Junior, který mě přátelsky pohryzal.

Zatímco na lva Nelsona jsem přizvala do studia pomocníky, aby se Lucka mohla soustředit na rozhovor, Tima jsem takto neošetřila. Zatímco lev, vědom si svého titulu, choval se královsky, Tim se královsky bavil vymýšlením alotrií.

Jak napsala do mailu naše posluchačka Martina: „Dneska jste ani nemuseli tolik povídat, kdo se díval, ví o hutii kongo skoro všechno.“

Tenhle exemplář hutie jménem Tim žije v Teráriu Praha.
Spustit audio