Velikonoce jako opravdová oslava jara. Rozhlasový přenos ze zahrádkářské výstavy v Častolovicích

31. březen 2023

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Častolovicích pořádá od 31. března do 2. dubna 2023 už 22. zahrádkářskou výstavu s názvem Velikonoce - svátky jara. Na ploše více jak 1000 metrů čtverečných organizátoři přiblíží krásné velikonoční tradice a výrobky šikovných českých rukou.

Pomlázky, kraslice, velikonoční speciality, rady pro zahrádkáře. Na to všechno se můžete těšit v pátek 31. března od 9:00 do 12:00 hodin při rozhlasovém přenosu z velké Velikonoční zahrádkářské výstavy v Častolovicích na Rychnovsku.

Návštěvníci se mohou těšit na aranžerie ve stylu staročeských tradic, řemesel a zvyklostí, práce na starém hrnčířském kruhu s výrobou hliněných nádob nebo paličkování „Vamberecké krajky", vyšívání a háčkování. Proběhne také ukázka výroby a zdobení krásného patschworku, pletení ozdob, malování, tepání a zdobení kraslic či předmětů z dřevité vaty.

Čtěte také

Milovníky květin upoutá veliká kolekce všech jarních květin v bohaté aranžerii se sklem a zajímavá bude také užitková keramika v několika provedeníi. Přímo k Velikonocům se pak budou vázat výrobky z proutí, rákosu, lýka, šustí, dřeva a dalšího materiálu.

Proběhne ukázka zdobení a malování perníků a dalších předmětů, nejen děti potěší staročeské velikonoční tradice a zvyklosti ve východních Čechách. Nebude chybět ani zobrazení největšího křesťanského svátku v roce a křížové cesty, symboly velikonočních svátků nebo české kroje ve stylové úpravě.

V gastronomické části výstavy bude ukázka staročeského pečení našich babiček s recepty a návody. Ochutnáte také nejen novodobé různé velikonoční velkopekárenské výrobky.

Čtěte také

Během výstavy se koná také soutěž o nejlepší kolekci kraslic, do které se mohl každý před výstavou přihlásit.

Po celou dobu výstavy bude přítomna odborná zahrádkářská poradna s ukázkou různých odborných dokumentů, rad, pouček a návodů, v prodeji bude vše ve spojitosti s velikonočními a zahrádkářskými potřebami, dále květiny, zeleninová sadba a bohaté občerstvení.

Ze zahrádkářské výstavy s názvem Velikonoce - svátky jara v Častolovicích

Pro všechny milovníky jara a zahradničení, kteří se osobně do Častolovic nedostanou, připravil Český rozhlas Hradec Králové přímý přenos z tého zajímavé akce. Uskuteční se v pátek 31. března 2023 od 9. hodiny dopolední až do 12:00 hodin.

Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková, Zdeněk Novák a Láďa Hruška.

Spustit audio

Související