Velikonoční speciality trochu jinak!

Nemusí být všechno sladké. Zkuste si udělat slaný velikonoční dort se špenátem a ricottou

Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali naši předkové. 

Za okny svítí slunce a jaro už definitivně klepe na dveře. Čas rozkvetlých květin všech druhů. Recept od Mirky Teichmanové na slavný velikonční dort se špenátem a ricottou bude vynikající překvapení nejen pro ty, kteří nemají rádi sladké.

Těsto:
600 g hladké mouky, 35 ml oleje, ¼ lžičky soli, 350 ml vody, špetka prášku do pečiva

Náplň 1:
1 kg špenátu, 100 g strouhaného sýra, 3 vejce, sůl a pepř

Náplň 2:
500 g ricotty, 3 vejce, sůl a pepř

Náplň 3:
8 vařených vajec

Postup:
Vypracovat těsto.
Dortovou formu vyložit pečícím papírem.
Polovinu těsta vložit do dortové formy (dno a boky).
Náplň 1 - na tuku osmahnout cibuli, vložit špenát, krátce podusit, do vychladlé náplně vmíchat 3 vejce a dochutit.
Náplň 2 - smíchat ricottu se třemi vejci, dochutit (lze použít i výrazné ostré koření).
Na těsto ve formě postupně vrstvit špenátovou a ricottovou hmotu, dovnitř vmáčknout vařená vejce.
Zbylé těsto vyválet a zakrýt celý dort.

Slaný dort se stane vždy skvělým překvapením na vašem slavnostním velikonočním stole. A každý kousek je originál! 

Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.