Velké objevy: vynálezy českých vynálezců

2. listopad 2015

V rubrice „Zapiš si to za uši“ si tentokrát můžete poslechnout povídání o slavných českých vynálezcích a vynálezech. Klára Nováková pro vás zjistila, kdo vynalezl hromosvod, kontaktní čočky nebo kostku cukru. Tak bedlivě poslouchejte, ať vám neuteče něco moc zajímavého.

Co je to hromosvod?

Je to zařízení, které chrání domy před úderem blesku. Najdete ho na střeše každé větší budovy. Všimli jste si někdy ocelové tyče na její špici? To je právě vrchní část hromosvodu. Po střeše dolů pak vede drát a končí až pod zemí.

Hromy a blesky

Za tenhle vynález, který zachránil už bezpočet životů, vděčíme českému vynálezci Prokopu Divišovi. První přístroj na uzemňování blesků postavil v polovině osmnáctého století.

Co jsou to kontaktní čočky?

Jsou to malé gelové polštářky, které si nasadíte na oči, pokud špatně vidíte. Na rozdíl od brýlí není vidět, že je máte nasazené, a nepřekážejí vám třeba když sportujete.

Brýle a kniha, čtení, jazyk

Kontaktní čočky nosí každý den více než sto milionů lidí po celém světě. Pokusy s nimi začaly už v devatenáctém století. První pořádné čočky, které vám neproměnily oko v slzavé údolí, vyrobil v roce 1953 český chemik Otto Wichterle.

Co je to oblouková lampa?

Byla to svítilna, ve které proti sobě stály dva uhlíkové pruty, mezi nimiž běžel proud. Ten svítil tak pronikavě, že ozářil klidně celou místnost. Podobné světlo můžete vidět i dnes při svařování, třeba když dělníci na dráze spojují kolejnice.

Jedno z prvních měst v Evropě, které v noci osvětlovala elektřina, byla Praha. Vděčíme za to vynálezci Františku Křižíkovi.

Který je nejsladší vynález?

Je to obyčejná kostka cukru, kterou si dáváme do čaje. I ona má svoji historii, která začala v jihočeských Dačicích.

Cukr, potravina, sladký (ilustrační foto)

Lis na cukr do tvaru malých kostiček představil ředitel dačického cukrovaru Jakub Kryštof Rad.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video