Velkou výstavu o Janu Žižkovi otevřelo Husitské muzeum v Táboře. Autoři ji připravili hlavně pro děti

2. květen 2024 11:31

Hrdina a boží bojovník, nebo padouch, mordýř a násilník? Různé pohledy na Jana Žižku z Trocnova přináší nová velká výstava v Husitském muzeu v Táboře. Vznikla k 600. výročí úmrtí slavného vojevůdce.

Součástí expozice je nový animovaný film, který přibližuje život a dobu husitského válečníka. Speciálně pro táborské muzeum ho natočil režisér Jan Míka. Nejnáročnější podle něj bylo převyprávět Žižkův život v sedmiminutové animaci. „Velikou zásluhu na tom má Václav Kodým, který pečlivě prostudoval krásnou knihu Petra Čorneje o Žižkovi a opravdu vytáhl to nejpodstatnější. A pak nás samozřejmě muzeum dál korigovalo, co tam být musí, co tam naopak možná být nemusí a tak dále,“ popisuje.

Podle ředitele Husitského muzea Jakuba Smrčky výstava vybízí k přemýšlení, ale zároveň je hravá a interaktivní. „Tady vidíme rytíře v plátové zbroji s mečem, typickou postavu středověkých válek. A vedle něj je spíš chudě vyzbrojený husita, který nemá ani zbroj, má na sobě obyčejný oděv s kuklou, skrývá se za pavézou a v ruce drží obyčejné kopí. Takže je to takový kontrast. Ale nakonec třeba bitva u Sudoměře ukázala, že ti pěšáci při použití dobré techniky a taktiky a vozové hradby dokázali odolat,“ připomíná.

Čtěte také

Hlavní cílovou skupinou výstavy Jan Žižka 600 let jsou děti. „Proto jsme zvolili techniku komiksu a grafiky, která je pro ně velice přijatelná. Téma Jana Žižky může být poměrně složité právě tím, jak je na něj nahlíženo různými způsoby, takže cílem naší výstavy není  říkat návštěvníkovi, jaký Žižka byl. Snažíme se ho představit v té široké paletě podob a necháváme na návštěvnících, aby si zvolili sami,“ říká muzejní kurátorka Lenka Vandrovcová.

Přestože autoři výstavy cílí především na dětského diváka, expozice podle jednoho z návštěvníků Karla Daňhela oslovuje i starší generaci. „Do muzea moc rád chodím, protože pojímá historii odlehčeně, ne jako tragédií lidstva. Nedostává ji do lidí nějakým biflováním letopočtů, ale dělají to odlehčeným způsobem, takže si tady každý najde to svoje,“ chválí.

Velkou výstavu Jan Žižka 600 let je možné v Husitském muzeu v Táboře navštívit až do května 2025.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související