Veverky, veverušky a veveřátka

21. listopad 2013

Ve čtvrtek 21. listopadu jsme měli v Klubu Rádia junior vzácnou návštěvu – Kateřinu Soukupovou. Katka vybudovala záchrannou stanici pro veverky, výjimečnou nejen u nás v Česku.

Se svým mužem odchovávají ročně kolem stovky mláďat, která se dostala do nouze a bez jejich pomoci by nepřežila.

Katka začala svůj veverčí život pozorováním divoké veverky Pinky, která se usídlila u nich na zahradě. Prožila s ní šest let života a díky své vnímavosti uzpůsobila veverčí teritorium tak, aby ji mohla zároveň pozorovat a nerušit.

Vznikla tak unikátní kniha Veveřácká kronika, která zaujala zoology v celé Evropě. U nás v Klubu Rádia Junior tuhle knihu vyhrála Maruška z Chocně.

Zahltili jste nás dotazy, na všechny jsme ani nestihly odpovědět. Nejvíce jste se ptali, kdy veverka potřebuje pomoc. Vždycky, když ji potkáte na zemi a neuteče před vámi na strom. Buď protože je to holátko vypadlé z hnízda, nebo je to už poměrně velká veverka, ovšem zrovínka hnízdo opustila a ztratila se mamince. Takové veverky ještě nemají vyvinuté zuby, takže se samy nenajedí.

Ptáte se také na veverčí krmítka. Inspirujte se na stránkách www.veveratka.cz, krmítko můžete se šikovným tatínkem nebo dědečkem sami vyrobit. Do krmítka lze nachystat třeba jen slunečnicová semínka, nebo když chcete veverušky trochu rozmazlovat, např. směs pro činčily, kterou zakoupíte ve zverimexu a obsahuje kromě slunečnice i vitamínové granulky pro hlodavce, sušené banánové čipsy, dýňová semínka, bukvice, jedlé kaštany atd.

Veverka, sníh, zima, mráz

Tvrdý chléb a ovoce dávejte do krmítka jen tehdy, když je můžete denně kontrolovat, aby obsah nehnil a neplesnivěl. Měkké pečivo v žádném případě!

Nestihly jsme odpovědět na otázku, proč mají veverky střapečky na uších. Chrání jim ouška před zimou, něco jako čepice.

Mládě veverky
Spustit audio