VIDEO: Jak se kreslí dinosaurus?

10. duben 2018

Chtěli byste se ocitnout v pravěku? Nebo se tam alespoň na chvilku podívat? Jedním z lidí, kteří nám umožní nahlédnout do pravěku, je Jan Sovák – malíř, jenž pravěká zvířata kreslí.

Paleontologie je věda, která se zabývá životem v minulých geologických obdobích. Paleontologové zkoumají kosterní pozůstatky pravěkých zvířat, které se dochovaly v zemi jako zkameněliny. Pak ovšem potřebují někoho, kdo podle jejich pokynů dovede namalovat, jak pravěké zvíře mohlo vypadat. Malíř, který se zaměřuje na zobrazování pravěku, se v angličtině nazývá paleoartist. Jeden z nejlepších paleoartistů Jan Sovák navštívil nás Klub Rádia Junior.


Jana Rychterová se ho ptala na spoustu věcí. Co se dozvěděla? Například to, že Honzu Sováka okouzlil pravěk už jako malého kluka. Honza se dlouho učil a vyplatilo se mu to. Když odešel do Kanady, oslovil ho autor knížky Jurský park Michael Crichton, aby knihu ilustroval. Z knížky se později stal hit, inspirovala i film Jurský Park. Honza Sovák začal spolupracovat se slavným kanadským paleontologem Philem Curriem a společně vytvořili celou řadu knih o dinosaurech. Honza je dnes považovaný za jednoho z nejlepších malířů, kteří se věnují rekonstrukcím pravěkého života. Za svůj život ilustroval více než 300 knížek o pravěku vydaných v 15 jazycích. Jeho obrazy můžete vidět v muzeích celého světa. A nebo tady, na webu Rádia Junior :-).

Určitě by se vám líbila i Honzova zbrusu nová knížka Příběh života, ve které objevíte průběh vývoje života v posledních milionech let. Pokud ji doma ještě nemáte, podívejte se alespoň na to, jak umí kreslit malého dinosaura. Jde mu to pěkně od ruky, co myslíte? :-)



Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

Spustit audio