VIDEO: Víte, co je to ženetka?

7. květen 2018

Poznáváte tohle roztomilé zvířátko? Pokud ne, podívejte se na naše video. I když je ženetka šelma, bát se jí nemusíte. V oblibě ji měli dokonce už i dávní vládci starověkého Egypta.

Ženetka je zvíře, které v Evropě prakticky nepotkáte. Při troše štěstí byste mohli ve Španělsku narazit na ženetku tečkovanou. Samička Isabella, která byla hostem Klubu Rádia Junior, přijela do naší republiky až z daleké Afriky. Povídali jsme si s její chovatelkou Lucií Vaňkovou.


S lidmi žijí tyto malé šelmy už od starověkého Egypta, kdy si je faraoni hýčkali i kvůli hubení myší. Ženetky mají totiž stejně jako kočky zatažitelné drápky a jsou tedy šikovní lovci. Na rozdíl od koček si ale pochutnají i na sladkém ovoci.

Protože jsou to opravdu krásná zvířátka, jsou ženetky například ve Spojených státech amerických často chované jako domácí mazlíčci. Chovatelka Lucie Vaňková, která nám Isabellu přinesla ukázat, ale doufá, že se u nás jejich chov v domácím prostředí moc nerozšíří. Téhle plaché samotářské šelmičce je přeci jen nejlépe v přírodě.

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

Spustit audio