VIDEO: Všechno stojí za nakreslení, říká oblíbený tvůrce komiksů Petr Kopl

24. červen 2018

Hostem nedělního Klubu Rádia Junior byl kreslíř Petr Kopl. Jeho vášní je kreslení komiksů. Používá styl, kterému se říká „cartooning“. Co to znamená?

Co všechno kreslí, kde bere inspiraci a mívá někdy uměleckou krizi? Poslechněte si rozhovor:

V cartoonigu jde vlastně o to, že se v podobách jeho hrdinů odráží i charakter, takže na „zlounovi“ je vidět, že si s ním není radno zahrávat, a z dobráka jeho dobrota taky přímo čiší. Kreslení komiksů vypadá jako úplná věda, ale dá se naučit. Petr o tom napsal knížku, vlastně takovou učebnici kreslení pojmenovanou Komiksový náčrtník. Tuhle zajímavou publikaci jste mohli vyhrát i přímo ve vysílání.

Petr už mnohokrát získal cenu Fabula Rasa, která je určena nejlepšímu kreslíři, ať už v oboru komiksu nebo třeba ve tvorbě scénáře. Na návštěvu v Rádiu Junior se pečlivě nachystal i tím, že vytvořil kreslenou upoutávku, v níž ztvárnil sám sebe. Splnil i naší výzvu – namalovat po svém maskota Rádia Junior Ušouna Rušouna. Moderátorka Jana Rychterová měla připravenou velkou spoustu otázek, ale bohužel se na všechny nedostalo, protože hodně dotazů měli i posluchači na telefonu. Petr ale naštěstí slíbil, že do vysílání Rádia Junior přijde rád i příště.

Ušoun Rušoun od komiksového kreslíře Petra Kopla (host KRJ 24-6-2018

Podívejte se, jak Petr kreslí našeho maskota Ušouna Rušouna:

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

Spustit audio