Víte, co to je atmosféra?

Atmosféra je vzduchový obal Země. Představte si ji jako slupku pomeranče. Atmosféra je stejně jako tahle slupka vrstvou, která chrání něco uvnitř.

Konkrétně nás atmosféra chrání před nebezpečným kosmickým zářením. Dokonce by se dalo říct, že žijeme ve vzduchové bublině. Což je možné jen díky gravitaci. Gravitace je síla, která nás drží nohama na zemi. Kdyby jí nebylo, asi bychom odletěli do vesmíru. Jsou to tedy takové neviditelné ruce, které drží nejenom nás na zemi, ale také atmosféru kolem Země.

Atmosféra je i kolem jiných planet ve vesmíru, ale v té naší je jeden velmi důležitý plyn, díky kterému můžeme žít – asi tušíte, že je to kyslík. Víte ale, že je ho v atmosféře jen asi 21 procent? Většinu vzduchu kolem naší planety totiž tvoří dusík. Je to až 78 procent. Ostatní plyny jsou jen v malém množství.

Teď si možná říkáte, co to ta procenta vlastně jsou a jak si to máte představit. Tak poslouchejte, Poproste maminku o koláč k svačině a než ho budete jíst, tak si ho rozkrojte na půl a ty půlky ještě na půlky.

Pokud to uděláte správně, budete mít před sebou 4 kousky koláče. Pak tři z nich snězte a do posledního si ještě kousněte. A teď se podívejte na to, co vám zbylo. Jako tento kousek koláče je i podíl kyslíku v naší atmosféře.

A co je to atmosféra, to už přece víte. Protože jste si to zapsali za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video