Víte, co je blackout?

24. únor 2014

Tento výraz pochází z angličtiny a používá se pro výpadek proudu. Je to tedy situace, kdy nejde elektrický proud a vypadá to, jako kdyby tzv. vypadly pojistky.

Lampy přestanou svítit, lednička chladit, mrazák mrazit, nefunguje nic, co potřebuje ke svému fungování elektřinu – televizory, počítače, ale ani nabíječky, protože i ty ke své činnosti potřebují elektřinu, nejsou-li např. na ruční pohon.

To když se stane doma, tak vede cesta domácího kutila nejdřív právě k pojistkám. Ten je zkontroluje, vymění nebo je znova nahodí a domácnost se zase rozsvítí a vše začne fungovat, kromě prasklé žárovky, která to všechno na samém počátku nejspíš způsobila.

Ale představte si, že taková situace nepostihne jenom vaši domácnost, že postihne celé město nebo dokonce ještě větší území. Tolik domácích kutilů najednou není, aby to ihned opravili. Proto takový blackout – takový výpadek elektrického proudu může trvat i mnoho dní.

Ty nejdůležitější úřady nebo nemocnice mají přístroje, které elektřinu nepotřebují, ale naopak ji vyrábějí, aby provoz tak důležitých míst nebyl ohrožen.

Podobný problém nastal v naší republice nedávno v místech, které postihly povodně. Čas od času je dobré si uvědomit, že elektřina – na rozdíl třeba od plynu nebo nafty – se nedá skladovat do zásoby. A že je dobré se na takovou situaci předem připravit – třeba přemýšlením, co v takovém případě dělat a jak se chovat.

V takovou chvíli je výhodou rozhlasový přijímač na baterie. Pustíte si Český rozhlas, který v takových okamžicích poskytuje ty nejdůležitější informace. Na to je zákon.

A abychom nekončili tak závažně – víte, že slovo blackout neznamená pouze výpadek proudu? Označuje se jím i výpadek paměti. A aby vás takový paměťový blackout nepostihl – zapište si tohle všechno za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video