Víte, co to je jarní aspekt?

20. březen 2014

Dnes si povíme něco o jarním aspektu. Zní to velmi odborně, viďte? Ale přitom se vsadím, že ho většina z vás už někdy v životě viděla.

Za jarním aspektem je třeba se vypravit do lužního lesa. Tedy do listnatých lesů s dobrou vlhkostí. Když se do něj vydáte na jaře, zhruba kolem Velikonoc, kdy ještě na stromech nejsou listy, naskytne se vám pohled, na který se nezapomíná. Před vámi se, jako někde na zámku, rozvine koberec krásně zelených lístečků a květů.

Jarní aspekt je totiž porost světlomilných rostlin, které musí stihnout vyrůst a vykvést, ještě než jim sluníčko zastíní listy stromů. Proto jejich kouzlo trvá jen chvíli. Jakmile stromům vyraší listy, tyhle jarní parádnice už jsou pryč. Některé úplně odumřou – takovým rostlinám se říká efeméry a patří mezi ně například osívka jarní. Zkuste si ji s rodiči najít v atlase.

A najděte si i tam třeba i orsej jarní s krásnými žlutými kvítky nebo dymnivky. Tyhle rostlinky také dokážou vyčarovat jarní aspekt, jen se jim neříká efeméry, ale efemeroidy.

Víte, jaký je v nich rozdíl? Efeméry – jak už jsme si říkali, jsou rostliny, které rychle vyrostou, vykvetou, vytvoří semena a pak zahynou. Jsou to velmi krátkověké rostlinky.

Kdežto efemeroidy mají také se vším naspěch, ale poté, co jim odumřou květy a listy nad zemí, schovají se do zásobních orgánů pod zemí. Mají tam něco jako pokojíček v cibulce nebo hlíze a tam čekají zase celý rok než přijde jaro a jejich čas vytvořit jarní aspekt.

A co je jarní aspekt už víme, protože jsme si to právě zapsali za uši.

Dymnivka bobovitá
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video