Vraz do toho deset vajec a kopu šneků! Zvládli byste uvařit podle Dobromily Rettigové?
Je známá hlavně jako autorka první české kuchařky. Psala ale taky básně. Zvládnete recepty, které jsme pro vás vybrali?
V pěti letech dostala od přísné maminky jehlice a vlnu s tím, že odteď si musí své punčochy plést sama. I díky tomu se z ní stala schopná a pracovitá žena. Navíc ráda psala povídky i básničky.
Vlastenka
Celý národ ji zná jako autorku Domácí kuchařky, tedy první české kuchařské knihy. Dobromila se přitom česky naučila až po svatbě.
Její manžel byl totiž velký vlastenec a v době, kdy naše země patřila pod Rakousko, usiloval o šíření české národní hrdosti a kutury. Dobromila se k němu připojila.
Vyzkoušejte si pracovní listy k tomuhle dílu:
Žejdlíky a vemena
V její kuchařce narazíte na některá zastaralá slova a také dnes "neznámé" míry a váhy. Nepoužívá totiž gramy ani litry. Některé suroviny jsou navíc dnes složitě k sehnání. Víte, kde koupit raky, šneky nebo kravská vemena? Přesto se tahle kniha vydává dodnes.
Klikněte na přehrávač nahoře pod obrázkem a Káťa Perglová vám toho prozradí mnohem víc. Co říkáte na tenhle díl? Napište Kátě na radiojunior@rozhlas.cz
Vyzkoušejte si s rodinou některé recepty podle Dobromily. V závorkách vždy uvádíme vysvětlivky, aby se vám recept povedl :-)
Smažené švestky
- Uvař pěkné suché švestky (myšleno sušené švestky, ne čerstvé! Stačí chvíli povařit ve vodě )
- Vytlač z nich pecky, a na místo těchto strč do každé švestky jednu opařenou mandli
- Pak udělej těstíčko. Dej do hrnéčku:
- dvě lžíce pěkné mouky (lžíce na mouku tehdy bývala spíš taková lopatka, vešlo se na ní cca 100g, dejte tedy mouku podle oka)
- dva loty tlučeného cukru (asi 35 g moučkového cukru)
- šest lžic rakouského vina (smažením se alkohol odpaří, ale pro jistotu nahraďte víno jablečnou nebo hroznovou šťávou, nebo vodou s trochou citronu, aby si mohly pochutnat i děti)
- vraz do toho dvě celé vejce (pokud chcete vyzkoušet jen pár švestiček, použijte jen jedno vejce a o půlku míň ostatních surovin)
dobře to umíchej, a je-li to příliš husté, přidej ještě vína (šťávu nebo vinný ocet) - V těstíčku obal švestky
- Klaď je do rozpáleného přepouštěného másla a nech je do zlatova vysmažit
- Pak je posyp skořicí a cukrem a dej je na stůl
Nákyp meruňkový
(Dobromila psala recepty pro více jedlíků. Pokud chcete mít nákyp menší, upravte dávkování surovin)
- Dej na misku (do misky):
- vrchovatou lžíci meruňkové zavařeninky
- 6 lotů tlučeného cukru (asi 100 gramů moučkového cukru)
- vraz do toho 6 žloutků, a dobře to rozetři, aby nebyly žádné kouštínky
- pak do toho vmíchej sníh z těch šesti bílků - Vymaž melounovou formu (kulatá zaoblená forma nebo sklěněná či kovová mísa vymazaná máslem)
- Vysyp formu piškotovými drobty (rozdrcenými piškoty)
- Dej to do ní a nech to hodinu v páře vařit (ve vodní lázni - to budou rodiče znát)
- Pak to vyklop a dej na tabuli (tedy na stůl)