Vraz do toho deset vajec a kopu šneků! Zvládli byste uvařit podle Dobromily Rettigové?

17. listopad 2025

Je známá hlavně jako autorka první české kuchařky. Psala ale taky básně. Zvládnete recepty, které jsme pro vás vybrali?

Slavná Domácí kuchařka Rettigové. Vydání z roku 1986

V pěti letech dostala od přísné maminky jehlice a vlnu s tím, že odteď si musí své punčochy plést sama. I díky tomu se z ní stala schopná a pracovitá žena. Navíc ráda psala povídky i básničky.

Vlastenka

Celý národ ji zná jako autorku Domácí kuchařky, tedy první české kuchařské knihy. Dobromila se přitom česky naučila až po svatbě.

Její manžel byl totiž velký vlastenec a v době, kdy naše země patřila pod Rakousko, usiloval o šíření české národní hrdosti a kutury. Dobromila se k němu připojila.

Vyzkoušejte si pracovní listy k tomuhle dílu:

Žejdlíky a vemena

V její kuchařce narazíte na některá zastaralá slova a také dnes "neznámé" míry a váhy. Nepoužívá totiž gramy ani litry. Některé suroviny jsou navíc dnes složitě k sehnání. Víte, kde koupit raky, šneky nebo kravská vemena? Přesto se tahle kniha vydává dodnes. 

Klikněte na přehrávač nahoře pod obrázkem a Káťa Perglová vám toho prozradí  mnohem víc. Co říkáte na tenhle díl? Napište Kátě na radiojunior@rozhlas.cz

Vyzkoušejte si s rodinou některé recepty podle Dobromily. V závorkách vždy uvádíme vysvětlivky, aby se vám recept povedl :-) 

Smažené švestky

  1. Uvař pěkné suché švestky (myšleno sušené švestky, ne čerstvé! Stačí chvíli povařit ve vodě )
  2. Vytlač z nich pecky, a na místo těchto strč do každé švestky jednu opařenou mandli
  3. Pak udělej těstíčko. Dej do hrnéčku:
    - dvě lžíce pěkné mouky (lžíce na mouku tehdy bývala spíš taková lopatka, vešlo se na ní cca 100g, dejte tedy mouku podle oka) 
    - dva loty tlučeného cukru (asi 35 g moučkového cukru)
    - šest lžic rakouského vina (smažením se alkohol odpaří, ale pro jistotu nahraďte víno jablečnou nebo hroznovou šťávou, nebo vodou s trochou citronu, aby si mohly pochutnat i děti)
    - vraz do toho dvě celé vejce (pokud chcete vyzkoušet jen pár švestiček, použijte jen jedno vejce a o půlku míň ostatních surovin) 
    dobře to umíchej, a je-li to příliš husté, přidej ještě vína (šťávu nebo vinný ocet)
  4. V těstíčku obal švestky
  5. Klaď je do rozpáleného přepouštěného másla a nech je do zlatova vysmažit 
  6. Pak je posyp skořicí a cukrem a dej je na stůl

Nákyp meruňkový

(Dobromila psala recepty pro více jedlíků. Pokud chcete mít nákyp menší, upravte dávkování surovin) 

  1. Dej na misku (do misky):
    - vrchovatou lžíci meruňkové zavařeninky
    - 6 lotů tlučeného cukru (asi 100 gramů moučkového cukru)
    - vraz do toho 6 žloutků, a dobře to rozetři, aby nebyly žádné kouštínky
    - pak do toho vmíchej sníh z těch šesti bílků
  2. Vymaž melounovou formu (kulatá zaoblená forma nebo sklěněná či kovová mísa vymazaná máslem)
  3. Vysyp formu piškotovými drobty (rozdrcenými piškoty)
  4. Dej to do ní a nech to hodinu v páře vařit (ve vodní lázni - to budou rodiče znát)
  5. Pak to vyklop a dej na tabuli (tedy na stůl)

Poslechněte si i další díly pořadu ŽiliByli >>

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat