Vydej se s námi do vesmíru

26. červen 2017

Protože již brzy startuje naše letní soutěž s názvem Planeta R, uděláme si takový malý výlet do vesmíru už teď. Povíme si zajímavosti o naší sluneční soustavě a prozkoumáme planety, hvězdy, komety i meteority.

Víte, že Země je vesmírné těleso?
Kdybyste se na naši planetu podívali z dálky, viděli byste kouli. No, spíš takovou šišatou kouli. Někde je zploštělá, jinde má hrbolky, pak je zase vyhlazená podle hladiny oceánu. Země rotuje kolem své osy a obíhá kolem Slunce.

Co to jsou planety?
Planety naší sluneční soustavy obíhají kolem Slunce, nesvítí vlastním světlem, ale odrážejí sluneční svit. A jsou to Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluto.

Zeměkoule

Víte, že Slunce je hvězda?
Když se díváme na nebe, vidíme spoustu hvězd. Většinou jsou to ale jenom planety, které hvězdné světlo odrážejí. A hvězdy jsou daleko, daleko. Ale jedna je přece blízko. Je to Slunce. Slunce je obrovská zářící hvězda. Její hmotnost je obrovská. Tím se koneckonců liší planeta od hvězdy – svojí hmotností. Hmotnost Slunce je přibližně 330 000 krát větší než hmotnost planety Země.

Ozonová díra (ilustrační foto)

Co to je kometa?
Kometa je vesmírné těleso, astronomický objekt, stejně jako planeta nebo hvězda. Je to vlastně obrovská sněhová koule složená z kamení, prachu a ledu. Tomu se říká jádro komety. To je obalené vrstvou plynů a prachu, které se říká koma. Tenhle shluk všeho možného letí vesmírem a za tím se jako závoj táhne pruh kamínků, prachu a plynu, který se jen tak tak drží jádra, ale malinko nestíhá. A proto vypadá jako ocas nebo chvost.

Kometa PanSTARRS

Co to je meteorit?
Meteorit je kosmické těleso, protože přiletělo z kosmu. Je docela malé. To si takhle letí skála nebo kámen vesmírem, až si ho přitáhne planeta Země. Jakmile vletí do atmosféry, tedy do vzdušného obalu naší planety, začne se v té obrovské rychlosti zahřívat a hořet. Když je meteorit dost velký a má to správné složení a rychlost, něco z něho zbyde a dopadne to na zem. To pak můžeme objevit divný kámen, třeba někde v lese.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video