Vytvořit kouzlo je super byznys. Zájem o ně má i Copperfield, říká prezident českých kouzelníků

26. květen 2023

Co obnáší práce prezidenta všech kouzelníků? Proč se princip triků nesmí sdílet mezi diváky? A jak vymýšlí kouzla právě Jiří Hadaš? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior byl kouzelný! Do studia totiž zavítal prezident Českého magického svazu Jiří Hadaš. Víc o jeho práci zjišťovala moderátorka Denisa Kimlová a její dětští kolegové.

Práce prezidenta kouzelníků

Jiří Hadaš pochází z kouzelnické rodiny, zálibu v magii zdědil po svém tatínkovi. Je kouzelníkem, iluzionistou a především prezidentem Českého magického svazu. Co to obnáší? „Připravujeme časopis Moderní magie, komunikuji s ministerstvem kultury,” seznamuje se svou prací.

V kouzelnickém svazu je zapsaných přibližně 400 členů z celé České republiky. Těch,  kteří se kouzlení nevěnují profesionálně, je ještě mnohem víc.

Vymýšlení triků

Kouzla se můžete naučit od jiných, ale taky se dají vymýšlet nová. „Ten, kdo vymyslí nějaké kouzlo, tak je to celkem i super byznys. O ty největší novinky má vždycky zájem například David Copperfield,” říká Jiří.

Světoznámý kouzelník si pak odkoupí autorská práva na trik, a tak se stává jediným, kdo může dané kouzlo po nějakou dobu předvádět. „Já se nesnažím vymýšlet kouzla, protože ono je to hrozně těžké. Snažím se starým kouzlům dávat nový image,” popisuje Jirka. Zkrátka když ví, že kouzlo fungovalo v minulosti, dodá mu moderní nádech a vystupuje s ním.

Kouzelnická tajemství

Sdílení iluzí a fíglů s běžnými lidmi však není v magickém světě úplně povoleno. Diváci by totiž odhalili podstatu triku, a ten by rázem o své kouzlo přišel. Jirkovi vadí, když kolegové prozrazují profesionální hmaty a tajemství, co by běžný divák neměl vidět.

„Když jsou to jednoduchá kouzla, která se dají najít ve starých i nových kouzelnických knížkách a natočí se na kameru a ukáží se, tak s tím problém nemám,“ vysvětluje. „Abychom dostali třeba i juniory k tomu, aby se začali učit a bavilo je kouzlení, tak jim přeci nějaké kouzlo musíme předvést a naučit,” doplňuje. Proto jsou dostupná a dohledatelná pouze ty jednodušší triky.

Jestli se chcete od Jirky Hadaše naučit kouzelnický trik, který učí i na svých dětských představeních, nezapomeňte si poslechnout Klub Rádia Junior!

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva

Související