Vzpomínky i recese. Retroměstečko lidi vrací v čase

9. září 2020

V bývalých Masarykových kasárnách se zase po roce můžete dobře pobavit. Navíc se seznámíte s prací hasičů, integrovaného záchranného systému anebo  bezpečnostních složek. Pardubické Retroměstečko bude v sobotu a v neděli 12. a 13. září.

Návštěvníci přijdou taky na veterány, statická stanoviště, tankovou arénu, staré a dobové hračky, předměty i různou techniku a zajímavosti pod značkou Made in Czechoslovakia anebo okolních států. Hlavně si skoro všechno můžou doslova osahat, svézt se anebo si popovídat. Nechybí ani úkolová hra.

Možná naposledy?

Areál je podle organizátora Miroslava Tomana prakticky stejný jako loni. „Příští rok už pravděpodobně přijdeme o část tankodromu a budeme muset improvizovat. Kdo chce vidět kasárna v původním stavu, má letos asi poslední šanci.“

V sobotu i v neděli se startuje v 9 hodin. „Dny jsou programově totožné včetně dynamických arén. Navíc v sobotu u nás návštěvníci můžou zůstat až do 22 hodin. V poledne po oba dny chystáme slavnostní ceremonii. Zahrajeme hymnu s českou i slovenskou částí včetně nadstavbové části. Na facebooku jsme vydali celý text. Budou i průlety letadel. Chystáme taky dožínkovou část. Dovezeme velký kombajn ze seriálu Plechová kavalérie.“

Víkendové akci tradičně předchází páteční promo. „Využíváme část techniky. Odpoledne plavíme Labe za mostem u zimního stadionu. Děti vozíme na obojživelnících, hasičských člunech a podobně,“ říká Toman.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související