Za černou do štoly i do zoo

8. listopad 2015

V nedělním Klubu Rádia Junior jsme pátrali po černé a ještě černější barvě.

Začali jsme v Jihlavské zoo, kde jsme se od zoologa Jana Vašáka dozvěděli, že mangabej černý je opice kočovník, která se v přírodě stále stěhuje. Tomu se musí přizpůsobit i mláďata, která se na primáty, až nezvykle rychle osamostatňují. Perličkou je, že v Jihlavské zoo je to i pěkný chuligán. Co prý není přimontováno nebo přivařeno, okamžitě rozebere.

Potom jsme nahlédli s průvodkyní Regionálního muzea v Jílovém u Prahy Renatou Schnurpfeilovou a dětmi ze Základní školy Kamenný přívoz do černé tmy štoly Halíře. Dříve se zde těžilo zlato obsažené v křemenné žíle. Už název štoly ale napovídá, že ho tady nebylo mnoho.

Dnes je štola osvětlená elektřinou, avšak za dob našich prapraprababiček a ještě dříve se ve štolách svítilo pouze lojovým kahánkem, takže té černé tmy tam bylo opravdu hodně.

Štola Halíře

Ve štole Halíře už probíhala těžba odstřelem, stěny jsou tam nádherně hladké a paní průvodkyně nás upozornila, že takový „hlaďák“ nikde jinde neuvidíte. To v jiných štolách kolem Jílového například ve Svatém Josefovi nebo Svatém Antonínu Paduánském se dobývala křemenná žíla ručně jen za pomocí želízka a mlátku.

V zimě jsou štoly zavřené, protože v nich přezimují netopýři, ale na jaře si to nenechte ujít. Je to velké dobrodružství i s lezením po žebřících!

Důlní vozík ve štole Halíře

Víte, k čemu slouží černá komora? Kdo hádá, že je to prostor ve škole, kde se straší neposlušní žáci, ten je vedle, jak ta jedle. Černá komora je prostor, kde se klasickou metodou vyvolává film. Jak to funguje, nám prozradil Martin Šturma a studenti z Laborek.cz z Gymnázia ve Slaném.

No a na závěr jsme se seznámili s jedním z nejjedovatějších pavouků světa – snovačkou jedovatou. Známější je ovšem pod názvem černá vdova, a jak nám prozradil zoolog Vít Lukáš, tohle jméno má proto, že si bohužel hned „po svatbě“ pochutná na svém ženichovi.

Kdo by chtěl ještě díky snovačce vyhrát zajímavou cenu, ten ať si víc poslechne v záznamu celého Klubu Rádia Junior. Pořadem vás provedla Šárka Fenyková.

Spustit audio