Za fyzikou do libereckého IQparku

20. květen 2013

V pondělním Klubu Rádia Junior nás Lukáš Durda pozval do libereckého IQparku.

Zaměřili jsme se hlavně na exponáty, které nějak souvisejí s fyzikou. Hned u vchodu uvidí návštěvníci vodní svět, ve kterém se třeba můžete podívat, jak se díky jednoduchému šroubu dopravuje voda do vyšších míst.

Návštěvníci si můžou také vyzkoušet pocity pasažérů Titaniku – v jednom z pater je totiž speciální maketa lodní kajuty potápějící se lodi. Vše je v ní nakloněno na jednu stranu a leckomu se z tohoto smyslového klamu udělá i špatně. Ti, které zajímá elektřina, si v libereckém IQparku rozhodně přijdou na své. Mohou si tu sáhnout na Van de Graaffův generátor, díky kterému vám velmi snadnou budou vstávat vlasy na hlavě.

Liberecký IQpark je ideální i pro ty, kteří se ve škole potýkají s fyzikálními poučkami a vzorečky. Názorně si tu třeba můžou ověřit Pythagorovu větu – a to díky přelévání kapaliny ze dvou menších čtverců do jednoho většího. Stejně tak si můžete v této expozici vyzkoušet princip kladky, nebo výrobu elektřiny vlastní silou.

Ve čtvrtém patře je pak speciální laboratoř, ve které se dvakrát týdně odehrává vědecká show. Lektoři tu předvádějí různé pokusy, s vodou, ledem i ohněm. Přijďte a uvidíte – třeba i malou sopku.

Moderoval Jan Herget.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio