Záhada ze světa zvířat: kde žije macarát jeskynní a kdo to je?

28. srpen 2014

Je to zvíře - obojživelník. Za macarátem jeskynním, ještě si o něm povíme něco víc, se vydáme do Slovinska. Pozor, tento hezký státeček si nepleťte se Slovenskem! Slovinsko je o kus dál ve střední Evropě a nabízí hory, jezera i kousek moře.

A hupneme hned do Postojnské jeskyně. Je totiž moc zajímavá! Je to dlouhý jeskynní systém. Celkem 5,3 km jeskyně je otevřeno pro veřejnost, což je největší délka ze všech jeskyní na světě. Aby vás nebolely nohy, je tu vláček, která vás jeskyní proveze. Ale pozor, je tu dost zima, a tak je třeba se pořádně obléknout!

V jeskyni uvidíte spoustu krápníků a také již zmiňovaného macaráta jeskynního. Je to zajímavý živočich. Vyskytuje se jen omezeně, proto vidět ho je docela zvláštnost. Dožívá se obvykle zhruba 70 let, ale maximální možný věk se pohybuje kolem 100 let! Bez potravy vydrží až 12 let! Mláďata nějakou dobu vidí, ale později se orientují pouze čichem, sluchem a prostorovou pamětí. Jsou společenští, mají společné úkryty. Snesou i poměrně vysoké teploty kolem 30 stupňů. Ale většinou v jeskyních žijí v nízkých teplotách a zvládnou i teplotu okolo bodu mrazu. Jsou to nesmírně zajímaví a dosud příliš neprozkoumaní živočichové.

autor: Lenka Kupková
Spustit audio

Pusť si video