Zakousněte se s námi do lidské výživy

19. říjen 2015

Věděli jste, že základními stavebními kameny jídelníčku jsou cukry, tuky a bílkoviny? Naše tělo ale potřebuje i něco navíc. Co to je? Zajímavosti o výživě vám připomene Klárka Nováková v rubrice "Zapiš si to za uši".

Co jsou to cukry?

Pod pojmem cukr se toho skrývá víc, než jen bílý prášek, kterým si oslazujeme jídlo nebo pití a z kterého se dělají třeba bonbony. Cukry si totiž moc rády hrají na schovávanou a vůbec nemusí chutnat sladce. Latinsky se cukrům říká sacharidy a dělí se na jednoduché a složité.

Cukr, potravina, sladký (ilustrační foto)

Co jsou to bílkoviny?

Bílkovina je pro naše tělo stavební materiál. Kdo jí málo bílkovin, je slabý a nerostou mu svaly. Bílkoviny najdeme ve vejcích, mase, mléku nebo v luštěninách.

Co jsou to tuky?

Každý máme vrstvičku tkáně tvořenou buňkami, které se specializují na uchovávání tuku. Ten chrání naše orgány před chladem a slouží i jako zásobárna energie. Kdybychom neměli nic k jídlu, naše tělo by zašlo pálit právě tyto zásobní tuky. A naopak, když budeš jíst nesprávně a moc, začne se ti pod kůží vytvářet až příliš moc sádla a ztlousneš.

Máslo na pánvi

Co potřebuje naše tělo navíc?

Jsou to za prvé vitamíny. To jsou takoví malí pomocníčci, kteří pomáhají našemu organismu, aby dobře fungoval, a chrání nás před různými nemocemi. A protože si je naše tělo neumí samo vyrobit, musíme je přijímat z potravy. Nejčastěji jsou ukryté v zelenině a ovoci, ale i v rybách, mase nebo oříšcích.

Citron, citrus, citronová šťáva (ilustrační foto)

A za druhé jsou to minerály. Minerály jsou něco jako vitamíny. Naše tělo je potřebuje, aby dobře fungovalo. A protože si je neumí samo vyrobit, musíme je získávat ze stravy. Mezi minerály patří vedle vápníku a železa třeba i hořčík, chor, flor, jod a zinek.

Meruňky
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video