Zálesácké okénko - lopuch

20. květen 2003

A teď na chvilku zajdeme na zálesáckou stezku, tentokrát poblíž potoků či řek, kde rostou lopuchy. Určitě znáte jejich velké listy a taky víte, že časem může být tahle rostlina zdrojem legrace - její chlupaté zelenošedé plody po sobě rádi házíte a ony se jako jakési knoflíky chytají na vašich šatech...

Ale rostlina by nám měla být i jinak blízká, je totiž opravdu užitečná. Lopuch má výborný kořen, který na výpravě při vaření je možné do polévky dávat místo bramborů i zeleniny.

Logo

Kořeny se mohou jíst syrové, vařené, pečené i smažené - dají se z nich připravit řízky a placky a jsou z nich, věřte nebo ne, i dobrá sladká povidla. To se ale musí dělat jenom doma.

A jak? Na půl litru vody dáme čtyři kávové lžičky octa a vaříme dvě hodiny. Až lopuchy pořádně zakoření, tak to zkuste - a budete se olizovat!

autor: Jiří Hromádko