Zalistuj si ve sportovním slovníčku

27. listopad 2014

Jelikož jsme v týdnu od 24. do 28. listopadu vyhlásili Sportmánii, i Magda Šorelová se v rámci Zapiš si to za uši věnovala sportu.

Začala tím, co vlastně znamená slovo sport, potom se vydala do víru dalších důležitých pojmů. Vysvětlila vám, co jsou to olympijské hry, přinesla zajímavosti o Tour de France nebo Velké pardubické. Poslechněte si to!
Slovo sport vzniklo odvozením od slova disport a znamená rozptýlení, obveselení, útěk od práce anebo úkolů.

Olympijské hry: Je to velká sportovní soutěž v mnoha disciplínách a sportech a účastní se jí sportovci z celého světa. Svoji inspiraci našla v antických olympijských hrách ve starém Řecku. Tam hry podle pověsti založil bájný silák Hérakles a úplně první se konaly roku 776 před naším letopočtem na ostrově Peloponés.

Zimní olympiáda dětí a mládeže 2014

Spartakiáda: Hromadné cvičení. Představte si největší sportovní areál v České republice – pražský Strahov – a na něm několik tisíc stejně oblečených cvičenců. Někteří mají jen sportovní úbor, ale jiní například stuhy, kužely anebo míče. Cvičili na hudbu, a to buď všichni úplně stejně, takže diváci klidně mohli vidět třeba vlnící řeku nebo šumící les, anebo po skupinách, které postupně vytvářely různě se měnící obrazce.

02897074.jpeg

Tour de France: nejznámější cyklistický závod kolem Francie. Úplně poprvé se jel v roce 1903 a jako první se na závod přihlásil italský kominík Maurice Garin a taky ho vyhrál. Tour se jezdí každoročně, trvá asi tři prázdninové – červencové – týdny. Závod se jezdí po částech, kterým se říká etapy. Co znamená, když má závodník na sobě žlutý, bílý nebo puntíkovaný trikot, to už si poslechněte sami.

Peloton na Tour de France

Velká pardubická: druhý nejtěžší dostihový závod v Evropě. Velká pardubická se koná každý rok vždycky druhou neděli v říjnu. Dráha závodu měří necelých sedm kilometrů, konkrétně 6 900 metrů, a je na ní celkem 31 překážek. Nejtěžší a nejznámější je Velký Taxisův příkop, který se jako jediná překážka pardubického závodiště skáče jen jednou v roce a v jediném dostihu.

123. Velká pardubická
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video