Zámek Moravský Krumlov není jen Slovanská epopej. Nabízí i šlechtické komnaty a vyhlídku z věže

18. březen 2024

Bezesporu největším lákadlem jihomoravského zámku Moravský Krumlov je Muchova Slovanská epopej. Nedávno byly ovšem zpřístupněny i nově zrekonstruované šlechtické komnaty a zámecká věž, která nabízí výhledy do širokého okolí. Rozlehlý anglický park je pak skvělým místem pro procházky nebo piknik a zahrát si v něm můžete i discgolf.

Na místě původního hradu vznikl v 16. století díky pánům z Lipé renesanční zámek. Svůj rukopis na něm zanechal italský stavitel Leonardo Garo de Bisono. Zámek se tak stal jedním z prvních na Moravě, které jsou označovány jako arkádové zámky, a to díky úchvatnému arkádovému nádvoří.

V dalších letech byl se zámkem spojen rod Liechtensteinů. Žila zde kněžna Eleonora, dvorní dáma Marie Terezie, která mimo jiné iniciovala výsadbu zámeckého anglického parku. Posledními šlechtickými majiteli byli Kinští. Město Moravský Krumlov bylo po druhé světové válce vybombardováno Rudou armádou. Zámek ale jako zázrakem vydržel. Byly do něj ovšem přesunuty úřady a také učiliště.

Po pádu komunismu zámek dál chátral. Roku 1992 ho za symbolickou korunu dostala akciová společnost Zámek, která se měla postarat o stavebně historický průzkum. Ten však nedokončila a zadlužená ze zámku odešla. Objekt pak v dražbě koupila společnost Incheba Praha, budovy však stále chátraly. Až v roce 2016 se městu podařilo získat celý komplex do svého vlastnictví a památce se konečně začalo blýskat na lepší časy. První práce byly zahájeny v roce 2020 a během dvou let se podařilo opravit jižní křídlo se zámeckou věží.

Zámecká věž nabízí úchvatnou vyhlídku nejen na zámek a anglický park, či město, ale i do širokého okolí

V současnosti si mohou návštěvníci prohlédnout dlouhý klenbový tunel, který byl původně vjezdem do města. Spatřit lze i takzvanou vlčí jámu, která se nachází za branou a sloužila jako bezpečnostní prvek s padacím mostem. Vystavena je i původní obrovská kamenná lucerna, která bývala na vrcholu věže. Zpřístupněny jsou také kompletně opravené šlechtické komnaty, které se pyšní původním zámeckým mobiliářem.

Úchvatnou atmosféru má i nádherné arkádové nádvoří a novotou opět září i zámecká věž. Z jejího ochozu se otevírají výhledy na zámek z ptačí perspektivy, na město samotné i do širokého okolí. Rozlehlý zámecký park nabízí prostor pro procházky, oddech, pikniky a je zde i discgolfové hřiště.

Moravskokrumlovský zámek patří k prvním arkádovým zámkům na Moravě

Slovanská epopej

Mezi lety 1963 a 2011 byla na zámku vystavována slavná Slovanská epopej Alfonse Muchy, který na dvaceti velkoformátových plátnech zachytil dějiny slovanských národů. Poté se sbírka stěhovala na různá místa. Zpátky na zámek se vrátila v červenci roku 2021.

Výstava Slovanské epopeje je jedním ze tří prohlídkových okruhů. Těmi dalšími jsou šlechtické komnaty a zámecká věž, které rozhodně také stojí za návštěvu. Zámek Moravský Krumlov je přístupný i v zimním období, a to o víkendech, s výjimkou ledna. Od jara do podzimu je otevřeno každý den kromě pondělí a o letních prázdninách je prohlídková doba o hodinu delší.

K největším zdejším lákadlům bezesporu patří Slovanská epopej Alfonse Muchy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.