Zloději v plavkách. Hlídejte si na koupalištích své věci!

11. červenec 2015

Šnorchly, plavky, slunečníky. Tropické teploty vybízejí tisíce lidí k návštěvám plováren a přírodních koupališť i na Pardubicku. Místa, kde vládne pohoda a sluneční paprsky tolik nepálí, ale bývají působištěm nevítaných návštěvníků - zlodějů a kapsářů.

Ti mají spadeno na cennosti odložené na dekách a matračkách.

Jak říká jeden z návštěvníků, opatrnost se vyplatí: „Nemám strach o věci, ale o klíče. Peněženku a platební karty neberu. Jednou už se mi stalo, že jsem se vrátil z vody a v kapse jsem nic nenašel. Volal jsem policii. Stálo mě to 600 korun.“

Čtěte také

K vodě míří lidé obtěžkáni taškami, matračkami i slunečníky. A někteří se bojí i svá zaparkovaná auta. Potvrzujestarší muž: „To víte, že mám o auto strach. Už mi tady jednou ukradli anténu.“

Písníky, přírodní koupaliště a plovárny se teď stávají potencionálním rájem zlodějů a zlodějíčků. Nezastaví se ani před vloupáním do osobních vozidel.

„Pokud přijedeme vozidlem na koupaliště, tak bychom si měli vozidlo řádně zabezpečit. Nenechávat otevřená okénka, viditelné věci pro případné pachatele. Taky bychom neměli mít ve vozidlech nebo u sebe mít větší finanční obnosy, cennosti, drahé věci, šperky. To bychom si měli nechat doma, abychom neměli potíže s následnou krádeží,“ doporučuje policejní mluvčí a preventistka Jana Drtinová.

Plavání (ilustrační foto)

Policie: parkujte ohleduplně, můžete potřebovat pomoc

Policejní mluvčí Jana Drtinová také nabádá řidiče k dodržování předpisů: „Řidiči by si měli taky uvědomit, že musí dodržovat pravidla při parkování s ohledem na to, aby složky IZS měly plynulý průjezd v případě, kdyby se stalo nějaké neštěstí u vody nebo kdyby se měla dostat sanitka k někomu, kdo by potřeboval první pomoc.“

Lidé by měli být obezřetní nejen na přírodních koupalištích, ale také na obecních plovárnách. Od začátku prázdnin mají strážníci zvýšený dohled na kontroly koupališť a parkovišť v přilehlém okolí. Zaměří se na předcházení krádeží z odstavených vozidel a volně odložených věcí v areálu koupališť.

Strážníci jezdí na plovárnu nejen kvůli zlodějům

Během prvního červencového víkendu a Městská policie Pardubice v jeden den hned u třech případů, kdy návštěvníci nedodržovali návštěvní řád, do bazénů skákali oblečení a verbálně napadali plavčíky.

V případě, že se návštěvníci koupaliště setkají s hrubým chováním, vyhrožováním a verbálními útoky druhými návštěvníky, mohou se obrátit na plavčíka, provozovatele koupaliště nebo na městskou policii na čísle 156 nebo 605 206 251. Za přestupek proti občanskému soužití mohou naši strážníci uložit blokovou pokutu.

autor: wol
Spustit audio