Znáte nějaká kouzelná slovíčka?

9. září 2015

V rubrice "Zapiš si to za uši" sice nebudeme kouzlit, ale dozvíte něco užitečného o pravidlech slušného chování. Lidé si je vymysleli, aby věděli, jak se mají chovat ve společnosti ostatních. Podrobnosti uslyšíte od Jany Rychterové.

Víte, co to je etiketa?

Dáme vám dvě možnosti:
a) je to lístek, štítek nalepený na krabici nebo na láhvi, na kterém je napsáno, co je uvnitř
b) jsou to pravidla slušného chování.

Etiketa je cedulka nalepená třeba na lahvi s limonádou. Pak je tam napsáno – limonáda. A taky že se skládá z vody, citronové příchuti, zkrátka je tam napsáno, co v ní je.
Ale slovo etiketa označuje i pravidla slušného chování ve společnosti. Jak se má člověk obléci, když jde do divadla nebo na ples. Jak má člověk jíst, aby nad ním ostatní nekroutili očima. Zkrátka etiketa nás učí, jak se máme chovat mezi ostatními lidmi, tedy ve společnosti.

Jak se správně chovat v restauraci nebo ve školní jídelně?

V restauraci bychom měli dodržovat určitá pravidla. Například: doma si člověk občas na židli třeba i klekne, nebo si dá nohu pod sebe. Ale v restauraci to nejde, tam se sedí pěkně rovně. Ruce si jen tak opřete o předloktí, nedávejte si lokty na stůl. Lokty si neopírejte o stůl a taky si nepodpírejte hlavu, jako byste chtěli usnout. Prostě seďte hezky rovně.
Při jídle se může mluvit, ale nikdy ne s plnou pusou. To by vám stejně nebylo rozumět a ani to nevypadá hezky.

Terasa rybí restaurace

Pravidla slušného chování musíme dodržovat třeba v divadle

Do divadla musíte přijít včas. A když potřebujete projít řadou, kde už sedí lidé, řekněte „s dovolením“, oni vás pustí a vy úplně v pohodě projdete čelem k nim. Pak si sednete na svoje místo a můžete se dívat. Kdyby náhodou někdo seděl na vašem místě, stačí mu ukázat lístek a říct – „Nezlobte se, asi sedíte na mém místě“.

Divadlo

Umíte kouzelná slovíčka?

Znáte nějaká kouzelná slovíčka? Víte, jak se správně podává ruka a že se nemá žvýkat ve společnosti?

Moderní balení žvýkaček

Umíte správně zdravit?

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video