ZPÍVÁNÍ S VÍLOU BUDÍNKOU - Prší, prší

22. únor 2019

Prší, prší, jen se leje, kam koníčky pojedeme…Ahoj děti, zdraví vás Budínka. Znáte tuhle písničku? Víte, proč se ptám? Protože už nějakou chvíli přemýšlím nad tím, jak to, že je ta písnička tak veselá, když se v ní zpívá o dešti.

Nevím jak vy, ale já když prší, tak moc radost nemám. Zvlášť, když prší víc dnů po sobě a nemůžu ven. Dešťové kapky by mi úplně zmáčely sukýnku a pak bych třeba i nastydla.
Jednou jsem měla takovou rýmu, že jsem skoro ani nemluvila a to je co říct, a táta si ze mě ještě dělal legraci. Šli jsme kolem meze a táta povídá: „Podívej, Budínko, tady rozkvetla šípková růže. Pojď si přivonět.“ A já mu povídám: „Nemůžu, mám rýbu.“ A táta: „tak ji honem pusť do potoka a pojď si čichnout.“ „Ale tati!!“, rozčílila jsem se „Já nemám rybu, já mám rýbu!“
A táta pořád dělal, že vůbec nechápe. Dokonce mi řekl, že ryba není žádné domácí zvířátko, tak ať ji netrápím a honem ji dám zpátky do vody a nechodím s ní po procházkách. Až když viděl, že už se začínám vážně zlobit, tak se začal smát.

A pak mě objal a říkal, že mě rýma za týden přejde a že ta růže pokvete déle, tak se tam zastavíme, až budu zdravá. A také, že si můžeme zazpívat:
Prší, prší jen se leje, kam koníčky pojedeme,
Pojedeme na luka, až kukačka zakuká.
Pojedeme na luka, až kukačka zakuká.

Kukačka už zakukala, má panenka zaplakala,
kukačko už nekukej, má panenko neplakej.
kukačko už nekukej, má panenko neplakej.

A teď poslouchejte, co mě naučil dědeček.

Prší, prší, jen se leje, kam ty koně postavíme,
Postavte je kam chcete,já se držím děvčete.
Postavte je kam chcete,já se držím děvčete.

Postavte je do zahrádky, já se držím Mariánky,
Postavte je pod oknem, jen když my dva nezmoknem.
Postavte je pod oknem, jen když my dva nezmoknem.

Spustit audio