ZŠ u Siria. Václav Neužil čte ze Školních zážitků Lukáše Mráčka, žáka vesmírné třídy 1. Alfa

13. listopad 2022

Lukáš odmalička miluje hvězdy, dalekohledy, rakety, prostě cokoli, co má něco společného s vesmírem. Není proto divu, že právě on nastoupí jako první člověk na světě do speciální vesmírné školy. Ve třídě pro kyslíkdýchavé bytosti potká opravdu prapodivné spolužáky. Co s nimi zažije na planetách, odkud pocházejí?

Účinkuje: Václav Neužil
Napsala: Denisa Kimlová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2021

První den v 1. ALFA

Malý Lukáš přesvědčí maminku, aby ho přihlásila do nové školy pro budoucí vědce a astronauty. Jaký bude první školní den v základní škole u Siria?

Želé jásá celé

Lukášova třída 1. Alfa se na první výpravu vydá na planetu Ólalá, kde žijí želéoni. Jaká bude cesta a jaké překvapení čeká Lukáše na této planetě?

U dvora

Lukáš podnikne cestu na Suritan, kde bude za hodně let vládnout spolužačka Její veličenstvo Folow 2337. Je to princezna, takže během návštěvy Lukáš uvidí krále a královnu?

Chapadlaná

Lukáš s třídou 1. Alfa pozná svět spolužáka Worlyho z planety Worly, jehož rasa se jmenuje taky worly. Luky jim ale říká chapadláci. Proč?

Zaostřeno

Jak se Lukášovi vydaří pobyt na planetě spolužáka, kterému Luky pro sebe říká Flek? Lidské oko totiž na něj nedokáže zaostřit. Co tedy Lukáš na planetě Orva uvidí?

Pastýři draků

Předposlední Lukyho školní výprava bude na planetu Nylpů. Její obyvatelé se přátelí s draky. Třídu 1. Alfa bude provázet spolužačka, která se jmenuje Zoo.

1. Alfa na Zemi

Poslední v řadě je návštěva žáků 1. Alfa na planetě Zemi. Mimozemské bytosti se seznámí s lidmi. Jaké přijetí se jim dostane od Lukášových rodičů?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související