Zvířecí hrdinové z dětských knížek

28. srpen 2013

Ve čtvrtek 28. srpna jsme si v Klubu Rádia Junior povídali o zvířecích hrdinech dětských knížek. Našimi hosty byly Lenka Hanzlíková a Jitka Řeháková z Městské knihovny v Praze.

Dozvěděli jsme se, že knížky o zvířatech byly populární už u našich babiček a prababiček. Ale od té doby se změnily. Zvířata se stala kamarády a parťáky dětí, přesně podle našich tajných tužeb a přání. Zvířata mluví, jednají a jsou svým dětským přátelům oporou. To je rozdíl mezi klasickými knížkami, jako byl Bílý tesák nebo Grizzly, král šedých medvědů.

Přes hrusického rodáka Mikeše jsme dnes u zvířecích kamarádů malých čarodějů v knížkách o Harrym Potterovi. V knihovnách jsou velmi žádané komiksy a nejúspěšnější je ten o zrzavém milovníkovi lazaní, kocourovi, který tak rád podléhá záchvatům spánku, všemi milovanému pruhovanému Garfieldovi.

Mrkněte na www.mlp.cz a klikněte na banner s liškou. Zvířátkové knížky z knihovny na oplátku mrknou na vás.

Středeční hádačka tohoto týdne
Dnešní písmeno je první ve slově, jakým nazýváme krátké básničky pro nejmenší děti. Maminky jim je čtou a děti se je učí nazpaměť a pak je rády říkají. Já jsem ráda říkala třeba tuhle: Ten náš Pavel to je kos, ztratil boty, chodí bos!

Už máte první tři písmena ke slovu, které složíte v pátek. A v pátek bude také znám vítěz. Hrajeme o hru na Playstation 3, v níž se vydáme na cestu plnou dobrodružství s džentlmenským zlodějem jménem Sly. Hra je celá v češtině.

Spustit audio