ZVÍŘECÍ PORADNA - Co na klíšťata a blechy

13. červen 2013

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den. Mám 15ti kilového středního pejska a přinesl si z procházky hodně klíšťat. Nevím, co je proti klíšťatům nejlepší koupit – kapku za krk nebo obojek? Prosím o radu. Lenka

Ahoj Lenko.
Kapky za krk mají tu výhodu, že pes neví, že na sobě něco má. Obojek mu někdy vadí a drbáním se snaží si ho sundat. Nevýhoda kapek je jejich krátká účinnost – fungují na klíšťata maximálně měsíc, některé jen 2 týdny. Pak je nutné dát další novou kapku. Jejich účinnost se zkracuje také koupáním psa. Kapka se na pejskovi rozšíří pomocí kožního mazu – to je mastná vrstvička na povrchu kůže, kterou máme i my lidé. Když je pejsek často koupaný šamponem, nebo i sám hodně plave třeba v řece, tak se kapka z jeho těla rychle odmývá a vlastně nefunguje.

Já osobně doporučuji obojky. Pokud je pejsek zvyklý na obojek obecně, tak by mu neměl vadit ani ten proti klíšťatům. Je potřeba koupit kvalitní obojek, ten ale není úplně levný – stojí několik stovek. Jeho účinek trvá víc měsíců – u některých 7 až 8 měsíců. Funguje proti blechám i proti klíšťatům a nevadí mu voda. Pes by ho měl mít na sobě neustále, i při koupání. Obojek neškodí ani lidem, kteří jsou s pejskem hodně v kontaktu (i když s nimi třeba pes spí v posteli, tak se mu obojek sundávat nemusí). V poslední době jsou k sehnání i obojky, které nejsou ničím cítit – dříve si někteří citliví lidé stěžovali, že jim obojek „smrdí“ a i když jinak funguje dobře, tak ho nechtěli.

Nevýhodou obojku je to, že ho pes může někde venku ztratit, někteří lidé se bojí, že by se za něj někde mohl dokonce uškrtit. To by se ale nemělo stát, protože obojek je udělaný tak, aby se při zabrání za něj rozepl.

Aby obojek fungoval dobře a pes ho venku při pobíhání neztratil, je potřeba dobře ho pejskovi nasadit. To znamená, že obojek by měl být v kontaktu s kůží (u chundelatých nebo dlouhosrstých plemen uděláme pěšinku v chlupech a do ní schováme obojek) a neměl by být na psovi moc volně – utáhni ho tak, aby se ti pod něj vešel jen 1 prst ruky.

Klíšťata jsou hodně nebezpečná, protože přenáší původce nemocí. Proto je v první řadě důležité nějak psa klíšťatům zošklivit, ať už dáš na radu mou nebo někoho jiného. Každý pes je jiný, takže některé přípravky na jednom psovi fungují skvěle, na druhém naopak skoro vůbec. Chce to prostě mít osobní zkušenost.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video