ZVÍŘECÍ PORADNA - korela chocholatá

6. březen 2013

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den. Máme doma korelu chocholatou. Chtěl jsem se prosím zeptat, jak se pozná samička od samečka.
Máme doma taky kocoura, který má 3 roky. Myslíte, že mu prospívá konzumovat mléko?

Ahoj Martine.
Bohužel nepíšeš, jakou má tvá korela barvu.
Rozlišování pohlaví u korel není úplně jednoduché. Jde vesměs o porovnání jednotlivých korel… Při rozlišování pohlaví u ptáků, kteří mají zbarvení divoké formy, jde o intenzitu zbarvení. Samečci mají převážně žlutou barvu a líce (tváře), zatímco u samiček je žlutá barva sotva patrná. U jiných zbarvení (takzvaných nutací), není určení pohlaví tak jednoduché a jednoznačné…. Po přepeření se pohlaví pozná podle spodní části ocasních per – samec je má čisté, samička vodorovné pruhy.

Co se týče kocoura – pokud mu mléko nevadí, je na něj od mala zvyklý (to znamená, že po něm nemá průjem), tak mu ho klidně dávejte. Nicméně úplně normální to není, ve 3 letech ho určitě už nepotřebuje. Ve volné přírodě je kotě na mléku jen po dobu kojení maminkou, poté je to dost urputný masožravec, takže maso je základem stravy. Obecně tedy doporučuji kočičí stravu – granule, konzervy, vařené nebo kvalitní syrové maso (nejlépe ale několik dnů přemražené v mazáku).

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video