ZVÍŘECÍ PORADNA - Nemocná andulka

12. září 2013

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

Dobrý den,
Moje andulka se jmenuje Charlie. Je to sameček a ještě před 3 dny byl úplně šťastný a veselý ptáček. Měl hravou náladu a byl aktivní, hrál si s hračkami a neustále zpíval. Dnes ale ani nepískne, nejí a málo, takřka vůbec nepije. Zaujímá pořád tuhle polohu (jakokdyby spal, ale má otevřené oči a zobáček pevně přitisknutý k tělu). Má průjem a vůbec nechce ven z klece. (Což mě velice trápí, neboť vždy, když jsem klec otevřela, byl celý radostí bez sebe a snažil se co nejrychleji dostat se ven na mou ruku). Už to trvá čtvrtým dnem a já vůbec nevím, co s tím mám dělat. Děkuji.

Ahoj Deniso.
Podle toho co popisuješ, je stav Charlieho hodně vážný. Je nutné s ním navštívit co nejdříve veterináře – nejlepší by bylo nějakého, který se zaměřuje na nemoci ptáků.
Myslím si, že stav Charlieho je vyvolaný nějakou infekcí, a protože má průjem, tak to může být zánět ve střevech. To se zjistí vyšetřením trusu – doporučuji dovést ho k veterináři v jeho kleci, kterou ale nečisti, aby si veterinární lékař mohl z klece odebrat vzorky trusu.
Velmi vážné je to, že nepije a přitom má průjem – tak malý tvor jako andulka se velmi rychle odvodní (odborně se tomu říká dehydratace). Velká dehydratace vede ke kolapsu a smrti. Zkus mu tedy alespoň po kapičkách dávat do zobáčku vodu.
Ale ještě jednou opakuji – co nejdříve s ním jdi k doktorovi.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video