Zvířecí poradna (pro vaše mazlíčky)

27. červenec 2004

Ahoj! Prázdniny jsou sice v plném proudu, venku je sluníčko a rozkvetlá příroda, ale i v tomto čase pohody a nicnedělání mohou naše mazlíčky postihnout nějaká trápení nebo obtíže. Třeba otravná klíšťata, na která si musí dávat pozor i lidé, natož pak pejsci nebo kočičky, které venku pobíhají neustále. Máme pro vás připravenu další řadu odpovědí na vaše dotazy ohledně zdraví vašich zvířátek.

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu týkající se našeho malého anduláka. Poslední dobou s námi přestal komunikovat (vůbec si nezpívá ani nepovídá) a taky se přestal více pohybovat po kleci. Začal i míň jíst a všeobecně se nám zdá apatický. Chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být způsobeno a jestli byste mi doporučil návštěvu u veterináře, anebo se nemáme znepokojovat. Ptáček taky začíná "plešatět" na čele. Jsou mu teprve čtyři a půl roku, tak si myslíme, že stářím to určitě nebude. Na jídlo mu kupujeme speciální zob pro andulky s vitamíny. Děkuji za radu, Jaroslava V.

nemocná kočka

Dobrý den. Podle toho, co popisujete, by se mohlo jednat o parazitární onemocnění, kde je velice snadná pomoc. Ve vašem případě bych však s návštěvou veterinární ordinace vůbec neotálel, protože to, že se přestal více pohybovat a je apatický, je příznakem systémového onemocnění, a to je určitě vážné. Že mu kupujete zob s vitamíny, je jistě chvályhodné, ale osobně jsem přesvědčen, že většina těchto preparátů je pouze směsí obarveného zrní. Opravdu účinné vitamíny jsou většinou dostupné ve formě pro aplikaci do vody.

Dobrý den, prosím o radu. Mám koťátko, asi 2 týdny pozorujeme, že se mu často objevuje třetí víčko - někdy až do půli oka (nejčastěji ve "spací" a "mazlivé náladě"). U ostatních koček (2) jsme to ješte nikdy nepozorovali. A zároveň jsme si všimli, že v tlamičce na horním patře má tmavý flíček. Jinak je koťátko zcela v pořádku, je hravé, chodí pravidelně na záchod, s krmením také problémy nejsou. Očkováno a odčerveno bylo v 8. týdnu. Prosím poraďte mi, je to vše v pořádku, nebo mám jet za veterinářem (koťátko značně stresuje jízda autem, tak ho nechci zbytečně trápit). Děkuji za odpověď.

Dobrý den. To, že má vaše kotě v tlamičce tmavý flíček, asi nebude nic jiného než pigmentová skvrna. S těmi třetími víčky se může jednat o celou řadu věcí, od zánětu spojivek po některá celková onemocnění. Rozhodně doporučuji vyhledat odbornou pomoc a navštívit veterinární ordinaci.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Bydlíme v rodinném domku se zahradou a máme několik kočiček, jeden kocour se doma moc nezdržuje a stále se toulá po polích a loukách, takže má hodně klíšťat. Po předešlých klíšťatech mu zůstávají v srsti mezery a ta nová klíšťata zrovna lezou do těch volných míst a kocourovi se ta srst potom ještě zhoršuje. Asi si to vykousává nebo škrábe, protože má úplně krvavé fleky po sobě. Bohužel klíšťata si vyndat nenechá, přijde mi, že ho to bolí. Má třeba čtyři klíšťata na jednom místě. Myslím si, že framykoinem se to namazat asi nedá, protože by byl celý slepený. Můžu Vás poprosit o radu, čím mu to namazat? Předem děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den. Především jsem si jist, že nejlepší bude prevence. To znamená, že existuje například přípravek "Frontline spot on", který se aplikuje ve formě tzv. kapky vzadu na krk eventuálně mezi lopatky. Z tohoto místa se účinná látka vstřebá a chrání kocoura proti klíšťatům a blechám po dobu jednoho měsíce. Ty "mezery" v srsti jsou vlastně jizvy, které zůstávají napořád. Podle toho, co popisujete, je kocour v natolik zuboženém stavu, že bude muset dostat antibiotika celkově. To znamená navštívit veterinární ordinaci, kde vám kocoura ošetří a poradí s vhodnou prevencí.

Stálé zdraví přeje MVDr. Richard Minárik, Veterinární ordinace Na Hůrce

autoři: MVDr. Richard Minárik , Lenka Kupková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video