Zvířecí poradna pro vaše mazlíčky – můj chameleon stále spí

23. srpen 2012

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na deti@rozhlas.cz.

dobrý den,
mohla bych mít na vás dotázek? Máme doma 5ti měsíční samičku chamíka. Máme jí doma 5 dní. Normálně žere, pije i kadí, svítím jí cca od 8h do 20h a všimla jsem si, že takto přes den má dost často zavřené oči, jako by spala. Je to v pořádku? Děkuji.

Dobrý den.
Na úvod bych řekla, že v přírodě, pokud chameleon zrovna neloví, tak je dost času schovaný někde ve větvích a „pospává“. Tebou sledovaný stav tedy může být naprosto normální.
Nevím, jaké máš zkušenosti s chovem chameleonů – obecně jsou nároční na podmínky chovu (musí mít vhodné teráriu, teplotu v něm a vlhkost, dostatečné množství UV paprsků). Pokud chameleonovi poskytneš dobré prostředí, dalším důležitým faktorem pro jeho zdraví je strava. Strava chameleonů se skládá jak ze složky rostlinné, tak živočišné…
To co popisuješ, může být zcela normální stav, ale může to být také první příznak nějakého onemocnění – konkrétně nedostatku vitamínů A nebo D. Na onemocnění způsobené nedostatkem vitamínů chameleoni trpí.
Doporučila bych ti zakoupit u veterináře nebo v kvalitním zverimexu vitamíny pro chameleony (zejména s obsahem vitamínu A a D)a začni je podávat dle návodu. Pokud uvidíš, že se aktivita tvého chameleona pomalu zlepšuje, tak pokračuj v jejich podávání alespoň měsíc. Pokud by se ti i nadále tvá samička chameleona zdála „divná“, zajdi s ní raději k veterináři.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video