Jaké magické účinky údajně skrývá jmelí a proč je spojené s Vánocemi?

21. prosinec 2023

Proč tahle cizopasná rostlina, která napadá stromy, lidi odnepaměti fascinovala?

Možná i u vás doma o Vánocích někde visí jmelí. Říká se, že když se pod ním dva lidé políbí, vydrží jim láska po celý další rok. To ale nejsou zdaleka všechny pověry, které se kolem jmelí točí. Má chránit dům od katastrof a přispívat k tomu, aby se jeho vlastníkům narodilo hodně dětí. Jeho sílu prý násobí, když si ho nekoupíte, ale někdo vám jej daruje.

Teď ale od pověr k faktům. Jmelí má skutečně zajímavé vlastnosti a už v dávných dobách starověkých národů se využívalo při léčení nejrůznějších chorob. Při nesprávném používání ale může způsobit nevolnost. 

Takhle vypadá jmelí, které parazituje na stromě. Vysává z něj důležité látky a nakonec ho může i zahubit

Proč je jmelí spojené s obdobím Vánoc? Úplně jasné vysvětlení asi nikdo nezná. Zřejmě to má něco společného s tím, že i v zimě bylo zelené a obsypané plody, což naše předky fascinovalo. Své legendy spojené s touto zvláštní rostlinou má i křesťanství. Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související