Víte, že běžný papír se dá přehnout napůl maximálně 7krát? Nevěříte? Zkuste si to!

10. leden 2024

Kolikrát by se musel papír přeložit, aby jeho tloušťka odpovídala vzdálenosti ze Země na Měsíc? Možná vás překvapí, že to není žádné velké číslo. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Klasický list kancelářského papíru o velikost A4 jde přeložit na polovinu maximálně sedmkrát. Po sedmi přehnutích dostanete skoro dva centimetry tlustý sloupec. Pokud byste to chtěli dokázat vícekrát, museli byste volit jinou tloušťku i velikost papíru.

Jedna americká školačka to zkusila s tenkým toaletním papírem dlouhým jeden a půl metru. Zvládla ho přeložit dvanáctkrát. Při každém přehnutí vzroste tloušťka vrstvy papíru na dvojnásobek a za chvíli je tedy nemožné ho přehýbat. Z běžného kancelářského papíru by teoreticky už po dvacátém přeložení vznikla sto metrů silná vrstva, což je zhruba délka fotbalového hřiště.

Kolik přehnutí by vám stačilo, abyste vytvořili papírový sloupec ze Země až na Měsíc? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související