Aplikace eRouška osobní údaje nekrade. Úplně vychytaná ale není, tvrdí právník

15. říjen 2020

Češi v minulých dnech dostali SMS od hlavní hygieničky České republiky Jarmily Rážové. Hygienička prosí občany o nainstalování aplikace eRouška do chytrého telefonu. Mnoho lidí se ale domnívá, že jim tato aplikace nezabezpečí ochranu osobních údajů. Zeptali jsme se na názor právníka Jiřího Matznera, který se ve své advokátní praxi zabývá ochranou osobních údajů.

„eRouška je aplikace, která nepracuje s vašimi osobními daty. Nezpracovává je a ani nikam neodesílá. Ani neví, kde se konkrétně pohybujete. Takže to, co se píše v SMS je pravda, eRouška nezná ani vaši identitu ani polohu,“ vysvětluje právník Jiří Matzner.

Výzva ke stažení aplikace eRouška chodí lidem v Česku od hlavní hygieničky Rážové

Tato aplikace dokáže poznat, že došlo ke kontaktu mezi uživateli, aniž by věděla, o koho jde a kde ke kontaktu došlo.

Nákaza přes zeď?

„Funkčnost aplikace je nastavena tak, že váš telefon na vzdálenost pár metrů identifikuje jiný telefon, ve kterém se nachází například zpráva, že držitel mobilu je covid pozitivní. Osobní data jsou tedy chráněna. Nicméně eRouška není bezchybná. Například nepozná, jestli je člověk vedle vás nebo za zdí, za sklem a podobně,“ dodává právník.

Existuje mnoho jiných aplikací, které zjišťují o držiteli telefonu mnohem více informací. Stačí, když si objednáte nějaké zboží. Následně vás na sociálních sítích zahltí nepřebernou nabídkou reklam na podobné zboží. Proti tomu se podle právníka Matznera nedá moc dělat.

„Aplikace zpracovávají data úplně o všem. V kolik hodin jste nejvíce aktivní, jestli vás zajímá nějaký sport, jaké písně posloucháte, jak rychle se pohybujete prstem po obrazovce telefonu, a podobně. Jsou společnosti, které tato data sbírají a obchodují s nimi, je to začarovaný kruh,“ varuje JUDr. Matzner.

Advokát v záznamu pořadu mluví i o trendu, kdy se rozvádí stále více lidí mezi třiceti a čtyřiceti roky s malými dětmi. Neunesou společné soužití v koronavirové době.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.