Bajky nebajky

22. leden 2016

Téma tohoto týdne zní bajky nebajky. Víte, co je to bajka? Znáte nějakou a vybavíte si jméno nějakého slavného bajkaře?Pokud chcete vědět více, poslechněte si pořad Zapiš si to za uši. Klára Nováková vám toho o bajkách spoustu prozradí.

Co je to bajka?

Bajky jsou kratší příběhy, ve kterých se zvířata, rostliny nebo věci chovají a mluví jako lidé. Aby byla bajka bajkou, musí z ní pro lidi plynout nějaké poučení nebo varování před chybným jednáním. Bajky tak na nás mají působit výchovně. Na příbězích o zvířátkách totiž spoustu věcí lépe pochopíme, než kdyby se od začátku mluvilo o lidech. Jednotlivým zvířátkům jsou proto přiděleny lidské vlastnosti, které si s nimi lidé nejčastěji spojují, a tyto vlastnosti se navíc zveličují. Lišce bývá připisována mazanost a lstivost, osel bývá hloupý a podobně.

Znáte nějakou slavnou bajku?

Nejstarší známý bajkař, Ezop, začal bajky vymýšlet už před více než dvěma a půl tisíci lety. Snad nejznámější je jeho bajka o lišce a vráně, ze které plyne poučení: Dej si pozor na lichotky, málokdy jsou myšleny vážně. Jiná Ezopova bajka, Voli a vůz, ukrývá moudro: Tím, že obětujeme slabší, sebe nezachráníme.

Kdo je považován za zakladatele bajek a co o něm víte?

Pamatujete si, jak se jmenoval nejstarší známý bajkař? Byl to Ezop. Působil v Řecku asi v 6. století před naším letopočtem, pobýval v Athénách a jeho život, tedy pokud vůbec skutečně žil, je opředen spoustou legend. Jedna z nich vypráví o tom, jak se Ezop díky své moudrosti dostal z otroctví na svobodu.

Ezopovy příběhy s ponaučením, ve kterých se zvířáta, rostliny nebo věci chovají jako lidé, přežili ve vyprávěních a později i v písemné podobě dodnes. Jeho bajky zná celý svět, třeba tu O silném lvu, O chytré lišce nebo O pyšném orlu.

Znáte nějaké slavné bajkaře?

Bajkař je člověk, který vypráví nebo píše bajky. Nejstarším bajkařem, kterého známe, byl Ezop. Jeho bajkami se inspiroval francouzský autor Jean de la Fontaine, který prostřednictvím svých příběhů kritizoval tehdejší francouzskou společnost a krále Ludvíka XIV.

Nejslavnější ruský bajkař se jmenoval Krylov, a pokud by vás zajímalo, jak se jmenovali čeští spisovatelé, kteří psali bajky, byli to třeba Karel Čapek a Jiří Žáček. A to si zapište za uši.

Bajka nebajka

Bajky se lidem tolik líbily, že se začaly hrát jako divadlo a dostaly se i do písniček. Určitě už jste někdy slyšeli písničku Ezop a brabenec, která vypráví o tom, jak se moudrý Ezop poučil od brabence. Hudbu složil Jaroslav Ježek a text napsala slavná dvojka Jiří Voskovec a Jan Werich. Písnička zazněla v jejich Osvobozeném divadle i ve filmu Pudr a benzín.

(...)Ty, ač nejsi brabenec,
se taky rád hlasitě chechtej, chechtej
a na svou bídu si nezareptej.

A to si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video