Bojím se, že někoho zašlápnu, přiznává baletka divadla Laterna magika o představení pro batolata

23. březen 2022

Laterna magika zní sice jako nějaké zaklínadlo, je to ale hodně zvláštní divadlo. Čím se proslavilo po celém světě? I to nám prozradila baletka Pavlína Červíčková. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Laterna magika je multimediální divadlo, které obsahuje tanec, pantomimu, akrobacii, projekci a film. Vznikla už v roce 1958 a stala se prvním multimediálním divadlem na světě.

Tahle unikátní scéna, která využívá všechny moderní technologie, je součástí Národního divadla v Praze. A právě tam tančí baletka a herečka Pavlína Červíčková, která byla hostem Jany Rychterové v Klubu Rádia Junior.

Baletka a herečka Pavlína Červíčková

Nedávno Národní divadlo uvedlo projekt Batolaterna, což je představení pro mrňata od šesti měsíců do tří let. „Děti můžou lézt k nám na jeviště a můžou prozkoumávat všechno, co je zajímá. Je to strašně krásné představení, je barevné, měkké, plyšové,“ popisuje Pavlína.

Děti na jevišti mohou být i trochu nebezpečné. „Holčička mě chytla za nohu, když jsem stála na špičkách. Bojím se, abych někoho nezašlápla nebo nesmetla,“ směje se tanečnice.

Pro větší diváky je připravená inscenace Zázrak (s)tvoření. „Máme tam role papíru, ze kterých vytváříme papírový svět. My tam tančíme a hrajeme papírové lidi. A máme dokonce i šaty z papíru,“ vysvětluje Pavlína. Zázrak (s)tvoření nabízí moderní tanec, nový cirkus, projekci a překrásné animace.

Jak vypadá pracovní den baletky? Kolik let bylo nejstarší baletce na světě? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související