Budou 17. června české školy prázdné?

2. červen 2016

Empty Classroom Day neboli Den prázdných tříd drží Britové už pátým rokem. Letos byl vyhlášen i u nás. Jak zareagují 17.6. čeští učitelé?

„Je to kampaň, která by měla upozornit na to, proč je pobyt dětí venku důležitý pro jejich rozvoj i pro samotné učení. Učitelé si to mohou vyzkoušet, ale, upřímně řečeno, my bychom byli rádi, kdyby ty třídy byly prázdné co nejčastěji,“ říká Petra Hrubošová z Nadace Proměny, která se k akci aktivně připojila.

Hurá do reality

Pobyt ve venkovním prostředí, v reálném světě, je pro učení zásadní. Je samozřejmě mnohem přínosnější vzít do ruky skutečný list nebo kámen, než se jich dotýkat na interaktivní tabuli. „Doufám, že se nadšení, které jsme zatím zaznamenali, překlopí v konkrétní činy. Že učitelé opravdu vyrazí s dětmi ven a vyzkouší si, jak mohou využívat venkovní prostředí pro práci, kterou běžně vykonávají ve třídách, a co jim to může zpětně dát,“ říká Mgr. Hrubošová.

V ČR v tomto ohledu zatím kulháme za světem, zejména anglosaskými zeměmi a Skandinávií. Například v Anglii je výuka na školních zahradách a pobyt dětí venku podporován samotným státem. U nás tyto aktivity většinou závisejí na iniciativě organizací, které se problematikou zabývají.

Víkendový, nebo pouliční typ?

Nadace Proměny zrealizovala první český reprezentativní průzkum s názvem České děti venku, který konečně přinesl data z českého prostředí. Ukázal, že typický český školák tráví venku denně průměrně 1 hodinu a 41 minut. To by se mohlo jevit jako pozitivní výsledek, ale detailní pohled už tak optimisticky nevyznívá.

11% dětí stráví za celý týden venku méně než 4 hodiny, 10% naopak více než 26 hodin, takže rozdíly jsou obrovské. „Objevují se dvě zásadní tendence. Pojmenovali jsme je víkendový typ a pouliční typ. Pouliční dítě je většinou starší, stráví mnohem víc času u médií, jeho rodiče jsou méně vzdělaní. Tento typ stráví většinu času na ulici, a to ve všední dny,“ popisuje výsledky Petra Hrubošová.

Víkendové dítě je podle výzkumu mladší, má vzdělanější rodiče, u médií netráví tolik času a přestože ve všední dny není venku tak dlouho jako dítě „pouliční“, vykompenzuje si to o víkendu. Tehdy vyráží s rodiči ven, často do přírody.

Zajímá vás, která aktivita baví nejvíc děti samotné? Jestli raději spí, nebo chodí na kroužky? I to se dozvíte v rozhovoru s Petrou Hrubošovou z nadace Proměny.

Spustit audio