Chcete si postavit hmyzí domeček? Inspirujte se a vylepšete svou zahradu

29. červenec 2020

Hmyzí domečky jsou v kurzu. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších. A co na hotely pro hmyz říká biolog? Máme pro vás taky soutěž o nejhezčí domeček.

Bez hmyzu to v přírodě nejde. Je potravou pro spoustu zvířat a opyluje rostliny, které by bez něj nevyrostly a neplodily. Určitě jste ale už někde slyšeli, že hmyzu ubývá. Proč to tak je a co s tím dělat? K čemu jsou hmyzí domečky?

Jedovaté postřiky a anglické trávníky

Čtěte také

Hmyzu škodí jedovaté látky – pesticidy, které zemědělci a zahrádkáři používají na ochranu svých polí a stromů před škůdci. Neprospívají mu ale ani současné trendy v úpravě zahrad.

Lidé chtějí mít okolí svého domu často „dokonalé“, a tak sekají trávník na krátko těsně u země, záhony vysypávají kůrou a nenechávají prostor, kde by se mohl hmyz schovávat a hnízdit. Biolog Milan Řezáč o takových zahradách říká, že jsou sterilní, tedy bez života.

Pozvěte hmyz do domečku

V poslední době se do obliby dostaly hmyzí domečky. Každý si ho může snadno vyrobit ze dřeva, stébel rákosů, pletiva, šišek a dalších materiálů. Tyhle roztomilé stavby poskytují hmyzu úkryty, kde se cítí bezpečně a mohou tam naklást vajíčka. Navíc jsou zajímavou ozdobou každé zahrádky, nebo balkonu.

Soutěž o nejhezčí domeček

Máte doma už nějaký ten domeček hotový, nebo ho plánujete postavit? Do 5. srpna 2020 se můžete zapojit do naší soutěže na Facebooku.

Poproste rodiče, ať váš domeček vyfotí a vloží do komentáře u soutěžního příspěvku >>

Připravili jsme pro vás galerii plnou inspirace. Jaký hotýlek se vám líbí nejvíc?

Fantazii se meze nekladou. Domluvte se s rodiči, nakreslete si plánek a dejte se společně do výroby. Důležité je domeček vybavit otvory o různých velikostech. Každému broučkovi vyhovuje něco jiného. Pokojíček si v něm nejčasněji najdou zástupci blanokřídlých, třeba i včelky samotářky.

Domek je důležité umístit na světlé místo, ne do stínu. Dřevo v něm nemusíte nijak ošetřovat. Až se rozpadne, postavíte nový.

Sledování života v hmyzím domečku vás zaručeně zabaví

Nechat zarůst

Jak ale Milan Řezáč dodává, stačí, když necháte na části zahrady neposekanou trávu, nebo trochu zanedbané záhonky a prokážete hmyzu stejnou službu. Hmyzí domečky vám ale umožní pěkně sledovat, co všechno na zahradě žije.

autor: kpe
Spustit audio

Související

Pusť si video