Co by se stalo, kdyby ze světa zmizeli brouci, včely a další hmyz?

29. červenec 2020

K čemu je potřebný hmyz a mohla by příroda existovat bez něj? Biolog Milan Řezáč prozradil i to, jestli mají brouci kostru a jak to chodí u včel.

Bez hmyzu by příroda, jak ji známe, přestala existovat. Postupně by vymřela zvířata, která se jím živí a bez nich by zemřely další druhy. Neměl by kdo opylovat rostliny, a tak by zmizely i ty. Dost katastrofický scénář, co? Hmyz je zkrátka nepostradatelný.

Proč je méně včel?

Jedním z tvorečků, o jehož důležitosti určitě nikdo nepochybuje, jsou včely. Bohužel jich ale ubývá. Milan vysvětlil, že je to tím, že se v současné době v zemědělství používá hodně jedovatých látek – pesticidů, které mají ničit škůdce. Bohužel mají účinek i na včely.

Jak to chodí ve včelím úle a jaké různé role v něm včely mají? A co je to mateří kašička? I to se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Biolog Milan Řezáč

Doma užitečný hmyz nenajdeme

Čtěte také

I když je hmyz v přírodě nepostradatelný, v lidských obydlích ho uvítá málokdo. Milan přiznává, že vysloveně prospěšný domácí druh podle něj není.

Nikdo určitě v bytě nechce zavíječe, kterým se říká potravinoví moli. Ujídají nám totiž naše dobroty. Nevítanými nájemníky mohou být i štěnice, které umí pěkně poštípat a cucají lidskou krev.

Vši se vrací

Nepříjemnými hmyzími „kamarády“ jsou taky obávané vši. Podle Milana se vši tak trochu vrací, protože už není tolik kontrol na školách. Teď jsou prý běžné na každém druhém táboře.

Vši jsou zajímavé tím, že jsou úzce specializované. Druh, který napadá lidi, nemůže žít na žádném jiném živočichovi. Při téhle debatě se Jana Rychterová přiznala, že ona jednou měla blechy.

Má hmyz kostru?

Hmyz kostru má, i když jinou než třeba člověk. My ji máme uvnitř těla, ale hmyz je vybaven vnější kostru, které se říká exoskelet. Je obalen speciálním pancířem, který je vyztužen látkou zvanou chitin.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související