Chovatel pouští svého papouška ara navolno. Občas „loví“ cyklisty a běžce, směje se

4. září 2023

Václav Peričevič dopřává svému papouškovi Ara ararauna volnost. Taková důvěra je možná jen díky velké lásce. Jak se k ní dopracovat? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Před zhruba 10 lety se v Americe setkal s kolegou, který praktikoval u svých papoušků volnoletectví a popisoval mechanismus vybudování vztahu mezi zvířetem a člověkem. „Říkal jsem si, že to pro toho ptáka musí být to nejkrásnější. Dneska Laura nalítá kilometry a kilometry a i sebevětší voliéra je pro ni prostě malá,“ popisuje chovatel Václav, který do studia Rádia Junior zavítal i se svým papouškem ara Laurou.

Papoušci Ara Václava Peričeviče

Nevrací se pro odměnu

Nebojí se Václav, že mu papoušek puštěný volně do přírody uletí? Co je základem výcviku, aby se vrátil? „Je to o čisté lásce,“ odpovídá. „Papoušek si k vám vybuduje vztah a vrací se k vám proto, že vás má rád, ne proto, že mu dáváte odměnu.“

Čtěte také

Volnoletectví jde provozovat s různými druhy ptáků. Není to vůbec o velikosti. „Samozřejmě tyto velké ary mají tu velkou výhodu, že pokud něco selže, tak se velmi dobře hledají, protože jsou veliké,“ dodává chovatel s úsměvem. Laura se nebojí ani dravců. Hraje si s nimi na honěnou, a tak se jí třeba poštolky raději vyhýbají.

Honí běžce i cyklisty

Na místech, kde Václav Lauru pouští, aby se proletěla, je už lidé většinou znají. A tak je nepřekvapuje, že občas trochu pronásleduje běžce. „Projeli jsme spolu valnou část republiky na kole. Tak dneska ‚loví‘ i cyklisty, protože si myslí, že s nimi bude jezdit na kole,“ vysvětluje Václav.

„Ona se tímto způsobem baví. Je to trochu handicap. Ti, co ji neznají, se občas leknou. Přece jenom je to obrovské zvíře. Ona vám buď letí nad hlavou a řve na vás čau, nebo nazdar, anebo vám přistane na rameni,“ popisuje, co u neznalých sportovců může vyvolat menší šok.

Zajímá vás víc? tak si poslechněte celý rozhovor s Veronikou Hájkovou a Václavem Peričevičem v audiu nahoře v článku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související