Chtěli byste si někdy sestrojit vlastního robota? Pomůže vám elektrotechnika

23. březen 2021

Která řemesla patří do elektrotechnických oborů? O tom, co to je mechatronika, k čemu jsou dobré elektrotechnické obory, a kdo se na ně může přihlásit, jsme si povídali s Jindřichem Felkelem, zástupcem ředitele pro praktické vyučování a Petrem Gaszczykem, žákem oboru mechanik – elektrotechnik ze Střední školy technické a ekonomické.

Projekt Zlaté ručičky vás seznámí s dalším povoláním, které možné neznáte. Určitě by bavilo každého, kdo rád zkoumá, jak věci fungují, láká ho elektřina nebo programování. Je to obor, který se uplatní i v budoucnosti, lidé ho jednou využijí i ve vesmíru.

Kde se bere elektřina?

Elektrotechnika je hodně široký pojem, zahrnuje spoustu věcí. Elektřina se musí vyrobit v elektrárně a přes dráty se dostane k vám domů. Přístroje, které díky ní fungují a ulehčují vám život taky musí někdo vyrobit.

Plošný spoj najdete prakticky v každém složitějším přístroji. Umisťují se na něj různé elektronické součástky

Na Střední škole technické a ekonomické v Brně se vyučují tzv. slaboproudé obory, tedy elektronika, do které patří třeba mobil, televize, rádio apod. O tom, co se všechno děti v téhle škole naučí, vyprávěl v Klubu Rádia Junior učitel Jindřich Felkel.

Petr umí sestrojit i robota

Na návštěvu přišel i Petr, který se ve škole učí mechatroniku. Musí toho umět spoustu, učí se o pneumatických prvcích, což jsou různé písty a válce, i o tom, jak je pomocí elektroniky ovládat. Dovede sestrojit třeba jednoduchého robota. Umí používat pájku, rozumí plošným spojům, dovede změřit, jak funguje elektřina. A dokonce si doma skládá 3D tiskárnu.

„Nejvíc mě baví roboti a pneumatické prvky. Jednou bych chtěl pracovat v automobilce a tam opravovat roboty, kteří se jim porouchají,“ říká Petr.

Jestli se chcete dozvědět víc o téhle zajíavé škole a o tom, co byste taky mohli umět, pusťte si rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související