Jsme takový reklamní poutač, říká kominík. Kdy vznikla pověra, že nosí štěstí?

9. listopad 2020

Kominíků není mnoho, a tak mají pořád spoustu práce. Jak Luboš Petříček zvládá tuhle zajímavou profesi? 

Určitě jste někdy slyšeli, že kominíci nosí štěstí. Někteří lidé se tak v blízkosti kominíka chytají za knoflík, jiní si na umouněného čističe komínů rovnou sahají. Jaké to je, živit se tímhle krásným, ale namáhavým povoláním? Na to jsme se zeptali kominíka Luboše Petříčka.

Nosí kominíci štěstí?

Kde se vzala pověra spojující kominíky a štěstí? Verzí je hned několik. Luboš zná tu o císařovně Marii Terezii.

Tahle slavná vládkyně si prý jednou nepřála být ve svém sídle rušena. Všichni sloužící zmizeli, až na kominíka, který o ničem nevěděl. Když pak dokončil svou práci, potkal císařovnu na chodbě a tím ji rozzlobil. Aby si ověřila, že opravdu čistil komíny, sáhla si Marie Terezie na jeho oděv a ušpinila si prsty od sazí. „Máš štěstí!“ řekla mu prý. 

A od té doby nosí kominíci štěstí. „Jsme takový reklamní poutač pro děti,“ říká Luboš. Když ho totiž některé vidí, hned si na něj utíká sáhnout.

Kominík Luboš Petříček

Existují i kominice?

Dřív to sice nebývalo, ale dnes už jsou i kominice. Člověk musí být fyzicky zdatný, aby dokázal šplhat po střechách a vymetat komíny. To ale neznamená, že to nezvládne žena. Podle Luboše jsou některé kominice dokonce šikovnější, než jejich mužští kolegové.

Jakou školu musí kominík navštěvovat? Jak často si na Luboše lidi sahají pro štěstí? I na to se ptal Zdeněk Novák. Jsme takový reklamní poutač pro děti, říká Luboš. Když je vidí, hned si na něj utíkají sáhnout.

Klub Rádia junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Zdeněk Novák , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související