Člověk musí umět nejen dobře skákat, říká mistryně světa v krasobruslení Kovaříková

17. leden 2024

Radka je mistryně světa z roku 1995 a producentka muzikálu Popelka na ledě. Jaké jsou její sportovní zážitky a největší úspěchy v divadle i na ledě? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla krasobruslařka a mistryně světa z roku 1995 ve sportovních dvojicích Radka Kovaříková. S moderátorkou Denisou Kimlovou probrala začátky krasobruslení u dětí i muzikál Popelka na ledě.

Krasobruslařské začátky

S krasobruslením se u dětí začíná velmi brzy, protože musí správně pochytit techniku i skloubit dohromady několik disciplín. „Člověk musí umět nejen dobře skákat a mít sílu, ale musí krásně na tom ledě tančit, vypadat dobře a musí slyšet hudbu, dobře ji vnímat, dobře ji interpretovat,“ vysvětluje Radka.

V první fázi se dítě učí na ledě stát, potom se začíná učit piruety, skákat na ledě, až nakonec dokáže vyskočit i s otočkou. Jakmile dítě zjistí, které typy skoků mu vyhovují, může se společně se svým trenérem pustit do sestavování choreografie, tedy do skládání jednoho prvku za druhým do rytmu vybrané hudby.

Pohádka na ledě

Dnes už se Radka krasobruslení nevěnuje, ale trénuje ostatní a vymýšlí choreografie, a to třeba i pro divadelní představení Popelka na ledě. „Na ledě mám asi 40 krasobruslařů. Jsou to krasobruslaři od největších profíků, účastníku zimních olympijských her, národních mistrů několika zemí, i přes české mistry. Dokonce máme i dětské roličky, takže tam máme 6 dětí které jsou ve věku od 7 do 12 let,“ vypočítává.

Kromě krasobruslařů se ale na ledovém podiu pohybují i herci a zpěváci jako Martin Dejdar, Dalibor Gondík nebo Pepa Vojtek. Atmosféru dokresluje velké množství kulis i velká obrazovka. „Je tam velká ledková obrazovka, na které je vytvořen animovaný film, který dělá 3D efekt toho představení,“ láká Radka.

Jaké byly Radčiny začátky a jak se dá trénovat krasobruslení na suchu? Poslechněte si celý Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , bva
Spustit audio

Související