Krasobruslaři vyskočí až 80 cm! Ve které zemi krasobruslení vzniklo a kdo v něm prosadil krátké sukně?

22. leden 2024

Na zamrzlých ledových plochách se bruslilo už v dávné minulosti. Kdy ale začalo být bruslení sportovní disciplínou? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

V krasobruslení se klade důraz na umělecké ztvárnění – skoky, kroky i piruety musí být precizní a přesné. Je to jediný olympijský sport, kde polovinu jeho soutěžních disciplín vykonávají ženy a muži společně v páru. Zároveň je krasobruslení vůbec jeden z mála sportů, kde ženy a muži v páru závodí.

Hudbu přidali američané

Počátky krasobruslení jako sportu sahají do Velké Británie, kde se na začátku 19. století konal první krasobruslařský závod. Tahle disciplína se rychle rozšířila do celé Evropy a také do Ameriky. Právě v USA se ke krasobruslení přidala hudba a taky baletní prvky a celkově prvky tance.

Krasobruslení je krásný, ale náročný sport

Mezi krasobruslařské prvky patří i skoky s obrátkami ve vzduchu – třeba salchow, flip, lutz nebo axel. Jsou pojmenovány po slavných krasobruslařích. Zajímavostí je, že ti nejlepší krasobruslaři dokáží na bruslích vyskočit až do výšky 80 cm.

Bruslilo se v dlouhých sukních

Taky máte na tomhle sportu rádi nádherné kostýmy? Průkopnicí v tom byla norka Sonja Henie, která prosadila krátkou sukni místo dlouhé, která byla jistě velmi omezující.

V minulosti dámy bruslily ve svém běžném oblečení, tedy v dlouhých sukních

Víte kolik je nejstarší aktivní krasobruslařce z České republiky? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související