Cukrovce II. typu se dá předejít. Pomůže třeba dostatek pohybu

12. listopad 2020

14. listopadu si připomínáme Světový den diabetu. Léčba se v současné době neustále zdokonaluje a díky novým lékům mohou žít diabetici běžný život. Docentka Alena Šmahelová přesto apeluje především na správnou životosprávu a dostatek pohybu. Jen tak lze cukrovce II. typu předejít.

Nové léky nastartují inzulín v pravý čas

V současné době existuje nejnovější řada léků GLP-1 agonisté. „Tyto léky využívají toho, že diabetici II. typu svůj vlastní insulin ještě mají, ale neumí ho použít. Tato skupina léků zařídí, že se inzulín vyloučí v době, kdy to tělo potřebuje. Proto jsou tyto léky bezpečné. Nemůže dojít k nízké hodnotě krevního cukru, jako se to stává při podávání inzulínu. Nová řada léků má také preventivní účinky. Napomáhá redukci váhy, velmi dobře účinkuje na vysoký krevní tlak, snižuje riziko cévních onemocnění,“ vysvětluje účinky nové řady léků pro diabetiky doktorka Šmahelová. Pojišťovna ale tyto léky nehradí každému pacientovi. Diabetologové se snaží zpřístupnit je co nejširší skupině diabetiků.

V Česku žije milion diabetiků

V Pardubickém kraji je momentálně 50 000 diabetiků. V České republice je jich kolem milionu. A jak populace stárne, diabetiků přibývá. Na sklonku života se k typickým nemocem, které přináší stáří, přidává i tzv. stařecká cukrovka.

Frederick Grant Banting

Frederick Grant Banting

Každoročně si 14. listopadu připomínáme Světový den diabetu. V tento den roku 1891 se narodil v Kanadě držitel Nobelovy ceny doktor Frederick Grant Banting. Izoloval z Langerhansových ostrůvků pankreatu hormon inzulín, jehož nedostatek způsobuje cukrovku. Tento izolovaný inzulín použil jako první na světě k léčbě cukrovky u čtrnáctiletého chlapce.

„Diabetu se věnuji opravdu mnoho let. A stále opakuji, že základem je správná životospráva a dostatek pohybu. V přírodě v této době vidíme hodně lidí, ale jsou to spíše lidé mladí a ve středním věku s dětmi. Takových, kteří mají náběh na cukrovku, tam moc nevidíte. A právě diabetici II. typu přispívají k projevům cukrovky tím, že nedodržují správný životní styl,“ varuje MUDr. Šmahelová.

Jsou diabetici náchylnější ke koronaviru?

Onemocnění cukrovkou je jeden z rizikových faktorů, který přispívá k rozvoji onemocnění covid-19. Pokud ale pacient má cukrovku dobře kompenzovanou a dodržuje všechna doporučená opatření, nemusí se obávat. Na rozdíl od těch, kteří tato opatření ještě stále podceňují nebo dokonce zesměšňují.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.